pozor-na-podvodne-androidi-aplikace-pro-obchodovani-s-kryptomenami
Novinka Pozor na podvodné androidí aplikace pro obchodování s kryptoměnami

Pozor na podvodné androidí aplikace pro obchodování s kryptoměnami

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 11. 2017 12:30

Uživatelé oblíbené směnárny kryptoměn Poloniex se stali cílem dvou škodlivých aplikací zaměřených na krádeže osobních údajů, které se objevily v oficiálním obchodu s aplikacemi pro Android, Google Play. Podle zjištění společnosti ESET se maskují jako legitimní mobilní aplikace této směnárny. Provozovatelé falešných aplikací se snažili získat přihlašovací údaje uživatelů do aplikace Poloniex a pokoušeli se také přimět oběti, aby jim umožnily přístup k jejich účtům na GMailu.

Reklama

Poloniex je jednou z nejvyužívanějších směnáren kryptoměn na světě s více než 100 tituly kryptoměn, s nimiž je možné obchodovat. To samo o sobě představuje atraktivní cíl pro podvodníky všeho druhu, v tomto případě zločinci navíc využili skutečnosti, že existovala i oficiální mobilní aplikace této služby.

„Okolo kryptoměn je v současné době hodně rozruchu a počítačoví zločinci se pokoušejí chopit jakékoli nové příležitosti, která se jim naskytne. Ať již v uvozovkách krádeží výpočetního výkonu zařízení uživatelů za účelem těžení kryptoměn přes prohlížeče internetu nebo tím, že infikují nedostatečně aktualizované počítače. Také se snaží využívat falešné webové stránky a aplikace zaměřené na získávání osobních dat,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET.

První škodlivá aplikace byla umístěna do Google Play pod jménem „POLONIEX“ a nabízel ji vývojář „Poloniex“. V době od 28. srpna do 19. září 2017 si tuto aplikaci nainstalovalo až 5 000 uživatelů navzdory varovným hodnocením od dalších uživatelů a negativním recenzím. Druhá aplikace „POLONIEX EXCHANGE“ od vývojáře „POLONIEX COMPANY“ se na Google Play objevila 15. října 2017 a zaznamenala 500 stažení, než ji Google na základě oznámení od společnosti ESET odstranil. ESET o této skutečnosti rovněž informoval společnost Poloniex, autora legitimní aplikace Poloniex.

Pozor na podvodné androidí aplikace pro obchodování s kryptoměnami
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ESET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama