mac-os-x-pro-intel-cracknut-pro-pc
Novinka Mac OS X pro Intel cracknut pro PC!

Mac OS X pro Intel cracknut pro PC!

Novák Radek

Novák Radek

13. 8. 2005 00:00 18

Update: Link na video. Francouzskému počítačovému nadšenci se povedlo obejít ochranu, kterou do Intel verze Mac OS X umístil Apple a umožnil tak běh ryze Applovského operačního systému na „obyčejném“ x86 PC.

Reklama

Když před nedávnem Jablíčko oznámilo, že si za dodavatele procesorů pro své budoucí počítače vybralo Intel, bylo jasné, že pro Intely bude muset optimalizovat i svůj operační systém a bude tedy jen otázkou času, kdy se povede nějakým způsobem tento operační systém zprovoznit pod klasickými PC.

Apple se podobným snahám snažilo zabránit přidáním speciálního čipu, jehož přítomnost měl operační systém zjišťovat a fungovat pouze v jeho přítomnosti. Je jasné, že takováto kontrola nemohla být 100% - stačilo odstranit, či jinak ošetřit ty části Mac OS X, které jeho přítomnost kontrolovaly.

Naskýtá se ale další otázka – co by se stalo, kdyby Apple začalo rovnou, po nějakých úpravách, svůj operační systém pro PC nabízet. Jeho kvality jsou nesporné a myslím, že Microsoftu by se tak vyskytl více než zdatný konkurent – právě operační systém je většinou to, co uživatele k Macům láká.

Update - důkaz místo slibů: Protože víme, co mají naši mazlíčci rádi a obrázek tisíci slov rovnu jest, přidal jsem ještě odkaz na video, které ukazuje bootování Mac OS na intelovském notebooku.

Torrent link zde (MP4 video 1,5MB).

Další video (které se mi kvůli chybějícím kodekům nepovedlo ale rozběhnout) údajně obsahuje taktéž bootovací sekvenci,ale navíc i About obrazovku, která ukazuje informace o procesoru.

Torrent link zde (MOV video 12MB).



Zdroj: BetaNews, Technet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama