malware-telefonum-s-androidem-meni-pin-a-sifruje-data
Novinka Malware telefonům s Androidem mění PIN a šifruje data

Malware telefonům s Androidem mění PIN a šifruje data

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 10. 2017 08:30 2

Analytici ESETu objevili DoubleLocker, nový typ malware pro Android, který kombinuje dva různé nástroje pro získávání peněz od svých obětí. Jedná se o kombinaci trojanu a ransomwaru. Malware se šíří především v Evropě a Turecku.

Reklama

DoubleLocker zneužívá služby Android Accessibility, což je oblíbený trik mezi kybernetickými zločinci. Jakmile je podvodná aplikace spuštěna, zažádá si o aktivaci služby zpřístupnění, která se v tomto případě vydává za aplikaci Google Play Service.

Pokud aktivaci této služby uživatel na svém zařízení potvrdí, ta toto potvrzení využije k získání administrátorských práv k zařízení. Čímž se jí otevírá cesta ke změně výchozí domovské aplikace a zámku obrazovky. Oboje bez uživatelova vědomí a souhlasu.

„Dodatečné funkce povyšují tento malware na něco, co lze nazvat vyděračským bankovním trojanem,“ říká Lukáš ŠtefankoLukáš Štefanko ze společnosti ESET, který podle svých slov v květnu letošního roku zaznamenal testovací verzi tohoto bankovního trojanu. DoubleLocker se podle něj zatím vyskytuje pouze v Evropě, zejména v Polsku, Turecku a Německu. Ojedinělé případy jsou v Bělorusku a Estonsku. Uživatele v České republice zatím nenapadl.

Prohlédněte si video, jakým způsobem dochází k infekci mobilního zařízení malwarem DoubleLocker:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama