hgst-uvadi-na-trh-prvni-14tb-harddisk
Novinka HGST uvádí na trh první 14TB harddisk

HGST uvádí na trh první 14TB harddisk

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

5. 10. 2017 16:30 8

Tento harddisk firma HGST, která je nyní součástí koncernu Western Digital, avizovala již koncem minulého roku. Až nyní se ale stal realitou a první vzorky míří k OEM partnerům.

Reklama

Jedná se o model Ultrastar HS14, který jako vůbec první nabídne kapacitu 14 TB v jednom pouzdře. Disk využívá technologii  zápisu SMR, která má značný vliv na vysokou kapacitu. Tato technologie označená jako Shingled Magnetic Recording zvyšuje hustotu  zápisu a celkové kapacity (o 16 %) tím, že se stopy z části zakrývají. Nevýhodou je v tomto případě klesající výkon při zápisu. Eliminovat by to ale měl převod některých náhodných zápisu na sekvenční.

HGST uvádí na trh první 14TB harddisk
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá technologie díky níž je možné dosáhnout takové kapacity je HelioSeal, tedy výplň heliem, která je ale využívaná už i u starších modelů. Jednat se totiž má už o čtvrtou generaci této technologie, která je tudíž o něco vylepšená. Disk by se měl pochlubit také  dobrým poměrem spotřeby na TB, což je vzhledem ke kapacitě logické. Co se týče hodnoty střední doby mezi poruchami (MTBF), zde udává výrobce 2,5 milionu hodin. 

Plotny disku se točí rychlostí 7200 RPM a k dostání budou dvě verze s rozdílným rozhraním. V obou případech se jedná o 3,5" formát. Na výběr bude ze 12Gb/s SAS, nebo 6Gb/s SATA. Na disk bude poskytována pětiletá záruka a HGST nyní první vzorky distribuuje k vybraným partnerům a na trhu ho tedy zatím nenajdeme. Ceny tedy zatím neznáme. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama