check-point-kyberzlocinci-v-srpnu-vyuzivali-ransomware-a-sirokou-skalu-bankovnich-trojanu
Novinka Check Point: Kyberzločinci v srpnu využívali ransomware a širokou škálu bankovních trojanů

Check Point: Kyberzločinci v srpnu využívali ransomware a širokou škálu bankovních trojanů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 9. 2017 18:30

Check Point zveřejnil srpnový Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého byly v srpnu bankovní trojské koně velmi oblíbeným nástrojem hackerů. Zároveň byl vydán i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika patřila mezi nejbezpečnější země, když se v Indexu hrozeb umístila na 122. příčce. Podobně si vedlo i Slovensko, které skončilo na 119. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila Dominikánská republika.

Do Top 10 škodlivých kódů se v srpnu dostaly bankovní trojany Zeus, Ramnit a Trickbot. Identifikují, kdy oběť navštíví webové stránky banky, a pak pomocí techniky webinject nebo sledováním stisknutých kláves kradou přihlašovací údajů a další citlivá data, jako jsou například PIN kódy.

Nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb také odhalil, že ransomware Globeimposter byl druhým nejčastějším malwarem na světě. Ačkoli byl objeven teprve v květnu, až do srpna se masivně nešířil. Globeimposter šifruje soubory a od obětí požaduje platbu za dešifrování cenných dat.

Check Point: Kyberzločinci v srpnu využívali ransomware a širokou škálu bankovních trojanů
i Zdroj: PCTuning.cz

Roughted zůstal nejčastěji použitým malwarem k útokům na podnikové sítě, přestože celosvětově klesl jeho dopad z 18 % na méně než 12% organizací. Globalimposter na druhém místě ovlivnil 6 % organizací z celého světa a HackerDefender na třetím místě měl dopad na 4 % společností.

Na špičku žebříčku malwaru pro Android se minulý měsíc dostala Triada, což je modulární backdoor pro Android, který uděluje superuživatelské oprávnění pro stažení malwaru a pomáhá jej vložit do systémových procesů. Následují škodlivé kódy Hiddad a Gooligan.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama