google-kupuje-zamestnance-mobilni-divize-htc
Novinka Google kupuje zaměstnance mobilní divize HTC

Google kupuje zaměstnance mobilní divize HTC

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 9. 2017 12:30 1

Google se dohodl s tchajwanskou společností HTC na koupi týmu, který pracuje na vývoji chytrých telefonů Pixel, za 1,1 miliardy dolarů (24 miliard Kč). Firmy podepsaly rovněž nevýhradní licenční smlouvu o duševním vlastnictví, jejíž podmínky zveřejněny nebyly.

Reklama

Uzavřená dohoda se týká pouze zaměstnanců, nikoli výrobních aktiv. Samotnou akvizici ještě musí schválit regulační úřady, zpečetěna má být počátkem příštího roku.

HTC patřilo dříve k významným výrobcům, ale posledních několik let na trhu významně ztrácí, a to zejména kvůli tvrdé konkurenci od Applu a Samsungu v oblasti prémiových telefonů. V nižších segmentech mu pak na paty šlape levná čínská konkurence. Zatímco ještě před pěti lety činil podíl HTC devět procent, dnes je na necelém procentu.

Google kupuje zaměstnance mobilní divize HTC
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě kvůli tomu, jak si aktuálně HTC vede, někteří analytici obchod zpochybňují. Jako například Ryan Reith z IDC, který uvedl: „HTC dnes za předními výrobci hardwaru zaostává a pokud Google skutečně nechce mít pod kontrolou také hardware pro své Chromebooky a další produkty, pak to nevidím jako sázku, která se vyplatí.“

S mobilními telefony Google už jednu zkušenost má, v roce 2011 koupil amerického výrobce Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů a tři roky nato ho prodal.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama