uzivatele-v-ohrozeni-oblibeny-ccleaner-obsahoval-malware
Novinka Uživatelé v ohrožení! Oblíbený CCleaner obsahoval malware

Uživatelé v ohrožení! Oblíbený CCleaner obsahoval malware

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 9. 2017 12:30 13

Pokud byl malware v počítači uživatele nainstalovaný, mohli hackeři snadno získat citlivá data či přístupové údaje k internetovému bankovnictví nebo jiným účtům. Na incident upozornil bezpečnostní tým Cisco Talos.

Reklama

CCleaner je celosvětově nejrozšířenějším nástrojem pro čistění a optimalizaci počítače. Jednoduše dokáže odstranit nepotřebné aplikace a tím zrychlit chod počítačů či chytrých telefonů. Na konci roku 2016 dosáhl program více než dvou miliard stažení a každý týden narůstal počet jeho uživatelů o 5 milionů. Verze 5.33, která byla ke stažení mezi 15. srpnem a 12. zářím, však obsahovala nebezpečný malware, který v průběhu aktualizace infikoval uživatelská zařízení. V tuto chvíli už byla infikovaná verze stažena a není dostupná. Nicméně mnoho uživatelů je stále vystaveno riziku i po updatu nástroje. Infikován byl také CCleaner Cloud, verze 1.07.3191.

Stejně jako v případě červnových útoků ransomwaru Nyetya i tentokrát hackeři využili k šíření legitimní aplikaci. Tyto typy útoků bývají velmi úspěšné, neboť využívají důvěry zákazníků, kteří věří, že velmi používaná aplikace musí být bezpečná.

Uživatelé v ohrožení! Oblíbený CCleaner obsahoval malware
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama