intel-zatim-unikl-rekordni-pokute-od-eu
Novinka Intel zatím unikl rekordní pokutě od EU

Intel zatím unikl rekordní pokutě od EU

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 9. 2017 16:00 2

Intel zatím nemusí platit pokutu ve výši 1,06 miliardy eur za zneužití dominantního postavení, kterou mu před více než osmi lety vyměřila Evropská komise. Rozhodl o tom soudní dvůr EU, který případ předává zpět Tribunálu.

Reklama

Pokutu před více než osmi lety Intelu vyměřila Evropská komise, která tehdy uvedla, že se firma pokoušela z trhu vytlačit svého jediného vážného konkurenta Advanced Micro Devices (AMD), když výrobcům počítačů (Dell, Lenovo, HP a NEC) v období od října 2002 do prosince 2007 nabízela slevy v případě, že budou většinu x86 čipů kupovat od ní. Pokutu za tento postup Intelu stanovil Brusel na 1,06 miliardy eur, což byla v té době rekordní výše.

Lucemburský Tribunál, který je jako součást Soudního dvora EU druhým nejvyšším soudem v Evropské unii, v roce 2014 pokutu potvrdil, Intel se však proti tomuto rozhodnutí odvolal. Loni toto odvolání podpořil generální advokát Soudního dvora EU Nils Wahl, který dospěl k závěru, že případ je zapotřebí přezkoumat.

Nyní se celá věc vrací Tribunálu, který posoudí argumenty společnosti Intel ohledně způsobilosti sporných slev omezit hospodářskou soutěž.

Zdroj:CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama