nejcetnejsi-internetove-hrozby-v-cesku-za-srpen
Novinka Nejčetnější internetové hrozby v Česku za srpen

Nejčetnější internetové hrozby v Česku za srpen

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 9. 2017 13:00

Český internet v srpnu zaplavila nová vlna nebezpečných e-mailových příloh, které ESET detekuje jako JS/Danger.ScriptAttachment. Z výsledků pravidelné měsíční statistiky této antivirové společnosti vyplývá, že tento typ škodlivého kódu v srpnu představoval téměř každou čtvrtou detekovanou hrozbu. Dlouhodobě jde o nejčastější kybernetické nebezpečí, kterému čelí čeští uživatelé internetu. Oproti červenci podíl JS/Danger.ScriptAttachment na celkových hrozbách vzrostl o 6,5 procentního bodu na 24,01 procenta.

Reklama

„Zákeřnost JS/Danger.ScriptAttachment spočívá především v tom, že dokáže do napadeného zařízení stahovat malware, aniž by si toho uživatel všiml,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „Nejnebezpečnější v tomto ohledu může být ransomware, který zašifruje obsah napadeného zařízení a požaduje po oběti výkupné za opětovné zpřístupnění dat,“ dodává.

Mezi tzv. downloadery, tedy „stahovače“ dalších škodlivých kódů, patří i druhý nejčastěji zachycený malware JS/TrojanDownloader.Nemucod. Šíří se podobně jako JS/Danger.ScriptAttachmen přílohami nevyžádaných e-mailů. Během srpna JS/TrojanDownloader.Nemucod představoval 8,23 procenta všech detekcí škodlivých kódů a do žebříčku deseti nejčastějších hrozeb se vrátil po měsíční absenci.

Třetím nejčastěji zachyceným škodlivým kódem v Česku zůstává JS/Adware.AztecMedia. V srpnu však jeho podíl oproti červenci mírně klesl o 0,73 procentního bodu na hodnotu 3,63 procenta. Jde o adware, který v internetovém prohlížeči otevírá nevyžádaná okna s reklamou a v některých případech dokáže dokonce i změnit domovskou stránku internetového prohlížeče.

Nebezpečí od trojského koně JS/Chromex.Submeliux, který se v červenci dotahoval na nejčetnější malware JS/Danger.ScriptAttachment a aspiroval na největší internetovou hrozbu v Česku, během srpna takřka pominulo. Tentokrát se JS/Chromex.Submeliux nedostal ani do první desítky nejčastěji zachycených škodlivých kódů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama