budeme-k-windows-vista-potrebovat-novy-monitor
Novinka Budeme k Windows Vista potřebovat nový monitor?

Budeme k Windows Vista potřebovat nový monitor?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

4. 8. 2005 00:00 21

Windows Vista totiž bude používat jakési kódování obrazu (a nejen toho), na jehož správné zobrazení bude nutný monitor kompatibilní s HDCP (High-Bandwith Digital Contect Protection).

Reklama

Microsoft do Visty totiž hodlá integrovat několik ochran:
PVP-OPM (Protected Video Path - Output Protection Management) má údajně zajistit, že video výstupy počítače jsou adekvátně ochráněny, nebo, pokud není ochrana k dispozici jsou vypnuty.
PVP-UAB (Protected Video Path - User Accesibe Bus) šifruje některá data posílaná přes PCI-Express sběrnici grafické kartě. Podle stránek Microsoftu je tato ochrana vyžadována, pokud vlastník autorských práv k obsahu považuje PCI-E sběrnici za "uživatelsky přístupnou" sběrnici.
Microsoft myslel i na audio. Do nových Windows je implemetována ochrana PUMA (Protected User Mode Audio) pro bezpečnější přehrávání zvuku, která mimo jiné kontroluje, zdali daný obsah povoluje přehrávání na výstupech. Ochrana PAP (Protected Audio Path) je obdobou šifrování videa.

Budeme k Windows Vista potřebovat nový monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych se však vrátil k původnímu tématu, tedy problém je ten, že monitory podporující HDCP jsou spíše raritou. A pokud se budete na normálním monitoru snažit zobrazit chráněný digitální obsah, minimálně získáte neostrý obraz. Tak nějak jsem z těchto zpráv zmaten - jednak jsem na pochybách, zdali takto důsledná ochrana na těchto místech není zbytečná, ale hlavně mi neleze do hlavy, že by Microsoft dělal operační systém, jenž bude moci plně využít pouze úzká skupina vyvolených, kteří disponují speciálním monitorem...

Zdroj: The Inquirer, Microsoft

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama