amd-i-intel-budou-zlevnovat
Novinka AMD i Intel budou zlevňovat

AMD i Intel budou zlevňovat

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 8. 2005 00:00 6

U obou odvěkých rivalů se chystá plošná úprava cen procesorů směrem dolů. U Intelu se v řadách Pentií M odehraje velmi příjemný cenový masakr - některé modely totiž zlvení až o více než 30%; mobilní procesory AMD Turion se ale rozhodně nenechají zahanbit.

Reklama
AMD i Intel budou zlevňovat
i Zdroj: PCTuning.cz

Dual-core procesory od AMD zlevní, v průměru o docela dobrých 10%. Vyšší modely z řady Athlon 64, určené pro Socket 939, také zlevní, tentokrát o něco více. Nic to však nemění na tom, že nejvýhodnější koupí je stále neboxovaný Athlon 64 Venice 3000+, který seženete v našich končinách za 4000 Kč s DPH, takže vám zbyde na dobrý chladič a s dobrou deskou není problém si minimálně 3800+ "vyrobit" :o). Nové Semprony 64, které původně stály o něco více, než standardní modely bez 64bitového rozšíření, srovnaly cenu se svými staršími bratříčky. Pokud jste tedy váhali, jestli koupit dražší 64bitový procesor nebo levnější 32bitový, nemusíte se tím trápit - 64bit dostanete vlastně zadarmo. Z několika webových stránek jsem vybral tu nejpřehlednější tabulku, kde bohužel chybí údaj o zlevnění Sempronu 2500+ pro Socket A. DigiTimes uvádí, že původní cena činila 67 dolarů a zlevnění je o 25,4%. Podle BeHardware budou také zlevněny rychlé Turiony, a to o 32,6% a 25,7%, ostatní modely budou levnější v průměru o 16%. Pro ilustraci, ML-40 bude stát stejně jako dříve stál jeho slabší kolega ML-37. ML-28 a MT-28 si ponechají svojí původní cenu.

AMD i Intel budou zlevňovat
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavější je však tabulka Intelu. Ano, ten nenažraný a zlý Intel, který zneužívá svého monopolního postavení k vykořisťování zákazníků, nyní zlevňuje své procesory o nevídané hodnoty. Zlevnění Pentií M bylo očekávané v důsledku uvedení nejrychlejšího modelu 780, ale 33,59%, to se Intel docela pochlapil. U nejnižších modelů zlevnění není tak markantní, avšak 13% je stále velmi dobrý výsledek. O pozoruhodných cca 20% zlevní také Celeron M 360 a 370. Ceny spadnou také u Celeronů D, a to jak pro zastaralý Socket 478, tak pro LGA775, přibližně o 6-13%. Ceny pro obě patice jsou naprosto vyrovnané - pouze Socket 478 nepodporuje a nikdy nebude podporovat 64-bit instrukce (modely 3x1 a 3x6) a No-eXecute bit (modely označené písmenem J).

Zdroj: DigiTimes, VR-Zone, BeHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama