nova-hrozba-se-zameruje-na-hrace-pocitacovych-her-varuje-eset
Novinka Nová hrozba se zaměřuje na hráče počítačových her, varuje ESET

Nová hrozba se zaměřuje na hráče počítačových her, varuje ESET

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 8. 2017 14:30

Analytici společnosti ESET objevili nový škodlivý kód Joao, který se šíří prostřednictvím počítačových her stahovaných z neoficiálních internetových obchodů. Joao je modulární škodlivý kód, který dokáže do infikovaného zařízení stáhnout v podstatě jakýkoli další malware a spustit ho.

Reklama

ESET zjistil, že útočníci zneužili několik MMORPG titulů vytvořených společností Aeria Games. Pozměněné verze potom podstrčili návštěvníkům neoficiálních herních webů. Infikované počítače odesílaly na řídící server útočníků informace o nakaženém počítači a stahovaly další škodlivé komponenty jako software pro DDoS útok a kód pro špehování své oběti.

„Celý proces infekce je před oběťmi dobře skryt. Modifikované hry fungují tak, jak mají. Když se uživatel rozhodne stáhnout si takto upravenou hru, nic nebude nasvědčovat tomu, že je něco v nepořádku. Hráči bez spolehlivého bezpečnostního softwaru si takto nakazí své zařízení,“ varuje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Uživatelé mohou přítomnost infekce zjistit tak, že si dají ve svém zařízení vyhledat soubor mskdbe.dll, což je knihovna tohoto škodlivého kódu. Útočníci však mohou tento soubor kdykoli přejmenovat, proto by měli hráči infekci vyhledat prostřednictvím bezpečnostních programů.

ESET blokuje poslední aktivní web šířící hry, které obsahují tento škodlivý kód, a informoval o tom i společnost Aeria Games.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama