na-dovolene-si-dejte-pozor-na-wifi-zdarma
Novinka Na dovolené si dejte pozor na WiFi zdarma

Na dovolené si dejte pozor na WiFi zdarma

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 8. 2017 12:00 2

Lidé na dovolených často využívají veřejné WiFi sítě, které jsou už běžně dostupné v hotelech, restauracích, na letištích nebo i v MHD. Internet zdarma s sebou ale nese určitá rizika, upozorňuje na to zpráva společnosti Avast.

Reklama

Z průzkumu provedeného mezi 1 651 respondenty z Česka firma zjistila, že na veřejné WiFi sítě se běžně připojuje 63,4 % uživatelů notebooků a chytrých telefonů. Asi dvě třetiny z nich (65,2 %) preferují sítě, které nevyžadují žádnou registraci či heslo. I přesto, že bezpečnostní rizika veřejných sítí jsou známá, pouze 6,4 % dotazovaných svá data a soukromí chrání například pomocí služby VPN.

„Většina smartphonů se automaticky připojuje na Wi-Fi, kterou již dříve používaly, a to právě podle jejího názvu. Snadno se tak stane, že se zařízení připojí na falešnou síť ovládanou hackery,“ vysvětluje Michal Salát, bezpečnostní expert Avastu a dodává: „Vytvořit falešnou Wi-Fi síť a získat přístup k osobním informacím uživatelů je snadné, proto vždy doporučujeme na veřejných Wi-Fi používat službu VPN.“

Průzkum také ukázal, že v případě ztráty soukromých dat se dotazovaní uživatelé nejvíce obávají úniku přihlašovacích hesel (41,5 %) a finančních údajů (35 %). Pouze 14,2 % respondentů má pocit, že nemá na internetu co skrývat.

Avast už v minulosti několikrát například prostřednictvím veřejných experimentů ukázal, jak snadno se hackeři dostanou k datům ve volně přístupných Wi-Fi sítích. Například na mobilním veletrhu Mobile World Congress v Barceloně tým Avastu vytvořil falešnou WiFi síť, na kterou se jednoduše připojily tisíce uživatelů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama