malware-stantinko-napadl-vice-nez-pul-milionu-uzivatelu
Novinka Malware Stantinko napadl více než půl milionu uživatelů

Malware Stantinko napadl více než půl milionu uživatelů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 7. 2017 17:00

Stantinko cílí především na rusky mluvící uživatele a jedná se o síť botů, jež svým tvůrcům generují zisky instalací rozšíření webového prohlížeče, které při surfování na webu vkládá podstrčené reklamy. Pokud dojde k jeho instalaci do počítače, dokáže anonymně provádět masivní vyhledávání na Googlu a vytvářet falešné účty na Facebooku, kde dokáže „lajkovat“ fotografie, stránky a přidávat přátele.

Reklama

Jakmile je počítač infikován, nainstaluje dvě škodlivé služby v rámci operačního systému Windows, které se spouští při každém jeho startu. „Když ho ‚chytíte‘, je obtížné se ho zbavit, protože každá z obou služeb má schopnost znovu nainstalovat tu druhou. Aby uživatel problém plně eliminoval, musí vymazat ze svého počítače obě tyto služby současně,“ vysvětluje Frédéric Vachon, analytik společnosti ESET.

Když se Stantinko dostane do počítače, nainstaluje do prohlížeče dva zásuvné moduly – oba jsou jinak běžně k dispozici ke stažení na Google Chrome Web Store – jmenují se „The Safe Surfing“ a „Teddy Protection“. „Během naší analýzy byly oba pluginy na internetu stále nabízeny,“ říká Marc-Etienne Léveillé, expert na výzkum malwaru ve společnosti ESET. „Na první pohled vypadají jako legitimní rozšíření webového prohlížeče a dokonce mají své internetové stránky. Pokud je však nainstaluje Stantinko, obdrží tato rozšíření odlišnou konfiguraci, která obsahuje příkazy na provádění podvodných kliknutí na reklamy a vkládání vlastního kódu do navštěvovaných webových stránek.“

Malware má velmi lukrativní potenciál, jelikož automaticky generovaná kliknutí na online reklamy jsou pro hackery hlavním zdrojem příjmů. Zásuvné moduly Safe Surfing a Teddy Protection jsou schopné vkládat reklamy nebo přesměrovávat uživatele. „To operátorům malwaru Stantinko umožňuje získávat odměnu za internetový provoz, který těmto odkazům zprostředkují. Dokonce jsme zjistili, že někteří uživatelé se dostali na stránky plátce reklamy přímo z reklam, jež ovládal Stantinko,“ uzavírá Matthieu Faou.

V České republice je riziko nakažení poměrně nízké. Evidováno je přibližně tisíc detekcí. V počtu detekcí tohoto malware je Česká republika na dvaadvacátém místě. Žebříček vede Rusko, Ukrajina a Bělorusko.

Malware Stantinko napadl více než půl milionu uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama