xiaomimobile-cz-ukonceni-prodeje-telefonu-s-cinskymi-specifikacemi-nam-spis-ulevi
Novinka Xiaomimobile.cz: „Ukončení prodeje telefonů s čínskými specifikacemi nám spíš uleví”

Xiaomimobile.cz: „Ukončení prodeje telefonů s čínskými specifikacemi nám spíš uleví”

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 7. 2017 16:00

Začátkem června proletěla českým internetem zpráva, která měla pro prodejce čínských mobilních telefonů zdánlivě katastrofální následky. Nová evropská směrnice 2014/53/EU zakazuje od 13. června tohoto roku dovoz všech rádiových zařízení, která už přímo od výrobce nejsou vybavena certifikátem CE. Dovozci si tak u telefonů, které nebyly původně určeny pro evropský trh, nadále nemohou opatřovat certifikát CE dodatečně. Jak se toto nařízení dotkne prodejců ve skutečnosti, přibližuje Jiří Opletal z e-shopu Xiaomimobile.cz.

Reklama

Nařízení 2014/53/EU umožňuje prodejcům doprodat pouze skladové zásoby. Poté už další zařízení bez certifikátu CE přímo od výrobce nebude možné dovážet, a v České republice ani nabízet. V současné chvíli má e-shop Xiaomimobile.cz v nabídce 27 modelů telefonů Xiaomi, z toho však pouze 5 se specifikací Global, které zmíněný certifikát CE mají přímo od Xiaomi. U zbylých prodávaných modelů zajišťoval Xiaomimoble.cz certifikace na vlastní náklady.

Jiří Opletal, jednatel společnosti Lion Mobile, která provozuje e-shop Xiaomimobile.cz, uvádí tato čísla na pravou míru: „Po doprodání skladových zásob vyřadíme všechny telefony, které nesplňují toto nařízení z nabídky. Aktuálně je však více než 85 % všech našich prodaných telefonů specifikace Global. Například jen modely Redmi 4X Global a Redmi Note 4 Global tvoří téměř 50 % prodejů v segmentu telefonů. Jinými slovy: Globální verze samozřejmě táhnou mnohem více. Ostatní modely kupovali spíše nadšenci a fanoušci značky.“

Xiaomi navíc dává jasně najevo, že mu o trhy mimo Čínu jde stále více. Za poslední rok se objevilo hned sedm modelů specifikace Global a potvrzuje se trend, kdy alespoň jedna varianta z modelové řady je vždy v tomto provedení. Stalo se tak u vlajkových modelů Mi5, Mi6 i populárních Redmi 4 a Redmi Note 4. K dosud nejdůležitějšímu kroku se však ještě schyluje. V rozhovoru pro německý deník Handelsblatt Lei Jun potvrdil, že Xiaomi v krátké době vstoupí i na český trh, což pro fanoušky značky vyřeší veškeré spekulace o prodejnosti telefonů Xiaomi na českém trhu.

„Ukončení prodeje telefonů s tzv. čínskými specifikacemi nám vlastně hodně uleví. Testování jednoho telefonu trvalo 3 - 5 týdnů a stálo nás od 500 tisíc do 1 milionu podle modelu. Vyšší náklady se týkaly hlavně telefonů s českými frekvencemi 4G. Tyto testy byly i dvakrát dražší. Přesto, že je nám líto, že už nebudeme nabízet některé modely, které si u nás pořizovali hlavně fanoušci značky, držíme se pravidla, že nákup u nás je jistota. Všechny telefony u nás jsou nabízeny se stabilní ROM, servisním zázemím a plně ve shodě s harmonizovanými normami EU,“ dodává k celé záležitosti Opletal.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama