crossfire-v-podani-sapphire-a-gigabyte
Novinka Crossfire v podání Sapphire a Gigabyte

Crossfire v podání Sapphire a Gigabyte

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

24. 7. 2005 00:00 3

Sapphire, výrobce grafických karet s čipy ATi, má již vzorek motherboardu, který podporuje Crossfire. The Inquirer zveřejnil fotky této desky a dvou karet Radeon X850XT PE zapojených v Crossfire módu.

Reklama
Crossfire v podání Sapphire a Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz

Namísto interního můstku, který je použit u konkurenčního SLI od nVidie, nebo zprvu očekávané bezmůstkové řešení na způsob Bridgeless SLI, už delší dobu je známo, že Crossfire potřebuje externí propojku. Koneckonců, proč ne - takový kablík je velmi flexibilní a nezáleží na vzdálenosti PCI-E 16X (vlastně 8X) slotů na základní desce, což je u SLI velmi důležité, nemáte-li speciální ohebný můstek.

Crossfire v podání Sapphire a Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz

Najdi 5 rozdílů. Vlevo je Crossfire Master karta, vpravo vidíte obyčejnou, tedy Crossfire Slave kartu. Při bližším ohledání zjistíte, že PCB karet je rozdílné - u Master karty je totiž jeden čip navíc (vidíte ho vlevo pod chladičem). Je to právě Composition Engine, který je základem celého Crossfire. Master karta naopak postrádá žlutý multimediální konektor, o který však nepřijdete, neboť je na Slave kartě. The Inquirer se také zmiňuje o zeleném drátě, který má Master karta navíc. Já ho nevidím - buď na fotce není vidět, nebo mám opravdu slabý zrak. Crossfire Master má ještě místo jednoho DVI výstupu speciálnní konektor, kterým je uskutečněna komunikace se Slave kartou, aniž by došlo ke znehodnocení kvality obrazu.

Anandtech testoval Crossfire s referenčními kartami od ATi na desce od Gigabyte s čipsetem ATi RD480 a southbridgem od ULi. Abyste mohli ocenit převahu dvou Radeonů X850XT PE oproti jedné GeForce 6800 Ultra nebo GeForce 7800GTX, skoro vám nebude stačit ani rozlišení 1600x1200 a 4x AA. Navíc i přes brutální výkonovou rezervu, kterou Crossfire má, mu chybí podpora Shader Modelu 3.0, což vás v novějších pařbách ochudí o část vizuálního zážitku ze hry. (Celý článek si můžete přečíst zde).
Pokud tedy chcete výkon, ale nechcete zbytečně vyhazovat peníze, doporučil bych kartu z řady GeForce 7800 nebo 6800. SLI ani Crossfire nenabízí takový nárůst výkonu, jaký je nárůst výdajů za druhou kartu - že by lidstvo nebylo schopno vyrobit JEDNU dostatečně silnou grafickou kartu?

Věnujme ještě jeden pohled základní desce z prvního obrázku. Výbava se zdá být celkem bohatá - vpravo jsou vidět 4 SATA porty, na zadní straně jsou k dispozici 4 USB porty a nejspíše i RJ45. Podobně vypadá i deska od Gigabyte, kterou měl k dispozici Anandtech, s tím rozdílem, že ona deska má pouze 2 PCI sloty, namísto 3 u desky od Sapphire. Při použití Crossfire však o třetí PCI slot u Sapphire přijdete. U Gigabyte právě tento slot, který s Crossfire ztrácí význam, chybí. Kdo by si však kupoval Crossfire desku a jenom jednu kartu?

Zdroj: The Inquirer, AnandTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama