hp-je-nejvetsim-prodejcem-pocitacu-lenovo-je-po-ctyrech-letech-az-druhe
Novinka HP je největším prodejcem počítačů, Lenovo je po čtyřech letech až druhé

HP je největším prodejcem počítačů, Lenovo je po čtyřech letech až druhé

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 7. 2017 14:00

Celosvětový odbyt osobních počítačů ve druhém čtvrtletí pokračoval v poklesu, který meziročně dosáhl 4,3 procenta. Americké společnosti HP se však podařilo sesadit z pozice největšího prodejce čínskou firmu Lenovo, která byla jedničkou čtyři roky. Informovala o tom výzkumná společnost Gartner.

Reklama

V poklesu prodeje se odrazil problém s nedostatkem některých součástek, který způsobil růst cen. „Vyšší ceny osobních počítačů v důsledku nedostatku pamětí DRAM, SSD disků a LCD obrazovek měly ve druhém čtvrtletí výrazně negativní dopad na poptávku," uvedla hlavní analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawaová.

Odbyt počítačů HP se zvýšil o 3,3 procenta na 12,7 milionu. Podniku se podařilo zvýšit prodej už páté čtvrtletí za sebou. Na trhu měla tato firma ve druhém čtvrtletí podíl 20,8 procenta. Podíl Lenova činil 19,9 procenta a odbyt počítačů této značky se snížil o 8,4 procenta. O čtvrtletí dříve měly HP a Lenovo téměř shodný podíl na trhu.

Trojkou na světovém trhu osobních počítačů s podílem 14,7 procenta zůstala společnost Dell. Za ní s podílem sedm procent skončil Apple, jemuž se podařilo sesadit na pátou pozici Asus.

Trh s osobními počítači v posledních letech čelí silnému tlaku, protože spotřebitelé dávají před stolními počítači přednost chytrým telefonům a tabletům. Ve druhém čtvrtletí tak prodej klesl již 11. čtvrtletí za sebou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama