kmitocty-v-pasmu-3-7-ghz-si-rozdeli-dva-stavajici-a-dva-novi-operatori
Novinka Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři

Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 7. 2017 14:00

Skončila aukční fáze výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmu 3600 až 3800 MHz pro vysokorychlostní datové sítě. Vedle dvou stávajících operátorů (O2 a Vodafone) v aukci uspěly i dva nové subjekty: Nordic Telecom a PODA.

Reklama

Stávající operátoři mohli získat kmitočtový příděl 40 MHz, pro nové zájemce byl spektrální limit dvojnásobný. Této podmínky aukce využila společnost Nordic Telecom a vydražila dva aukční bloky o celkové šíři 80 MHz, ostatní subjekty mají po jednom bloku. Aukce se zúčastnilo 6 zájemců, společnosti Suntel Net a T-Mobile Czech Republic nepodaly vítěznou nabídku u žádného aukčního bloku.

„Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák s poukazem na to, že kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou zejména vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace. „Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb,“ dodává Jaromír Novák.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 milionu korun, tedy sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 mld. Kč.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí ceny za vydražené spektrum.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama