prvni-je-estonsko-cesko-je-ve-svobode-internetu-az-na-23-miste
Internet Novinka První je Estonsko. Česko je ve svobodě internetu až na 23. místě

První je Estonsko. Česko je ve svobodě internetu až na 23. místě

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 6. 2017 06:00 5

Česká republika má 23. nejnižší míru cenzury internetu ze 179 zemí. Nejvíc přístup a informace na internetu omezuje Severní Korea nebo Irán. Nejvíce liberální v oblasti státních zásahů do internetu jsou Estonsko, Island, Kanada, Německo a USA. Vyplývá to z údajů společnosti vpnMentor.

Reklama

V Česku, stejně jako ve většině evropských zemí, převládá jen nízká míra omezení internetu. Jde přitom zejména o přístup na torrentové sítě, které slouží ke stahování souborů.„Situace v ČR je poměrně dobrá. Svoboda slova je narušována pouze popíráním komunistické minulosti a holokaustu a samozřejmě nenávistnými projevy. Velkým pozitivem je lokální vládou nekontrolovaný vyhledávač Seznam.cz, což oslabuje vliv Google,“ uvedl spoluzakladatel vpnMentor Ariel Hochstadt.

V Řecku, Moldavsku nebo ve Velké Británii je omezený přístup k pornografii, v Rusku pak navíc i k politickým médiím. V Bělorusku a Turecku jsou omezená politická média a sociální sítě.

K omezením vedou různé příčiny, zatímco vláda Severní Koreje zamezuje přístup k informacím na internetu ze strachu z možného ovlivnění uzavřené společnosti zvenčí, v Číně, na Tchaj-wanu nebo ve Vietnamu jde čistě o politické důvody. Náboženský motiv pak vede cenzuru v Sýrii, Saúdské Arábii a Jemenu.

Zdroj:CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama