internetovym-hrozbam-v-kvetnu-vevodil-malware-danger
Novinka Internetovým hrozbám v květnu vévodil malware Danger

Internetovým hrozbám v květnu vévodil malware Danger

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 6. 2017 18:30

Zavirované přílohy e-mailů, které obsahují škodlivý kód Danger, byly i v květnu nejčastější bezpečnostní hrozbou na českém internetu. Představovaly víc než každou pátou detekci pokusu o průnik do počítačů. Konkrétně šlo o 21,39 procenta případů. Ransomware WannaCry, který byl v uplynulých týdnech v popředí zájmu, se na celkovém počtu hrozeb podílel pouze 0,15 procenty. V uplynulém měsíci ale výrazně přibývalo případů nevyžádané internetové reklamy, tzv. adware. Vyplývá to z pravidelné měsíční statistiky společnosti ESET.

Reklama

„Zpětná analýza potvrdila naše dřívější tvrzení ohledně reálného dopadu ransomwaru WannaCry, který se České republice vyhnul. Obava uživatelů tedy nebyla na místě – hrozba byla jednak včas detekována a Česko navíc nebylo primárním cílem této kampaně,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET.

Téměř desetinu detekovaných hrozeb představoval adware AztecMedia. „Jde o aplikaci, která je určena k doručování nevyžádaných reklam. Její kód se vkládá do webových stránek a uživateli otevírá v prohlížeči nevyžádaná pop-up okna nebo bannery s reklamou,“ vysvětluje Dvořák. Tento adware je nepříjemný i v tom, že dokáže bez vědomí uživatele změnit domovskou stránku internetového prohlížeče.

„Adware ale není vir, uživatel musí s jeho instalací souhlasit. Obvykle se maskuje za užitečný doplněk internetových prohlížečů, který slibuje výrazné zrychlení práce s internetem. Opak je ale pravdou, adware počítač zpomaluje, protože ho zaměstnává otevíráním nevyžádaných reklam,“ upřesňuje Dvořák. AztecMedia v květnu představoval 8,81 procenta všech detekovaných internetových hrozeb v České republice a v žebříčku škodlivých kódů se umístil na druhém místě hned za malware Danger.

Třetí nejčetnější kybernetickou hrozbou byl v květnu trojský kůň Chromex, který během dubna atakoval nejvyšší příčku žebříčku společnosti ESET. Nyní je však již na ústupu, jeho podíl na květnových hrozbách činil 7,62 procenta oproti téměř 20 procentům v dubnu. Chromex se šíří prostřednictvím neoficiálních streamovacích stránek a může přesměrovat prohlížeč na konkrétní adresu URL se škodlivým softwarem.

Top 10 hrozeb v České republice za květen 2017:

1) JS/Danger.ScriptAttachment (21,39 %)

2) JS/Adware.AztecMedia (8,81 %)

3) JS/Chromex.Submeliux (7,62 %)

4) Win32/GenKryptik (4,37 %)

5) JS/TrojanDownloader.Nemucod (3,77 %)

6) Java/Adwind (3,62 %)

7) Win32/Adware.ELEX (2,85 %)

8) PDF/TrojanDropper.Agent.AD (2,65 %)

9) Java/Kryptik.BK (2,59 %)

10) PDF/TrojanDropper.Agent.Z (2,04 %)

Zdroj: ESET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama