intel-celeron-d-s-vetsi-l2-cache-vyrazne-urychleni
Novinka Intel Celeron D s větší L2 cache - výrazné urychlení?

Intel Celeron D s větší L2 cache - výrazné urychlení?

Štefek Petr

Štefek Petr

14. 7. 2005 00:00 3

Procesory Intel Celeron měly dosud Achillovu patu v malé L2 cache, která značně degradovala výkon. Tento problém Intel vyřeší zvětšením cache na rovných 512kB a Celerony tak výkonově doženou starší Pentia 4 se sběrnicí 533MHz pro socket 478.

Reklama

Doposud byly Celerony společnosti Intel odsouzeny k paběrkování na okraji procesorové společnosti, jelikož i přes svůj relativně vysoký takt měly příliš ořezanou velikost své L2 cache, která má právě u procesorů Intel značný vliv na výkon (proto také Intel v současné době nabízí svá Pentia 4 6xx s L2 cache až 2MB). Během roku roku 2006 se do prodeje dostanou Celerony založené na jádru s označením Cedar Mill (jsem vskutku zvědav, kdy nás dostihnou procesory s troj a víceslovnými názvy).

Intel Celeron D s větší L2 cache - výrazné urychlení?
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel začal zřejmě po vzoru AMD spekulovat s implementací technologie EM64T (upravená technologie AMD64) i do levnějších Celeronů, které samozřejmě nemohou za Semprony 64 zaostávat. Do konce roku se dočkáme ještě Celeronu 355 (model s EM64T má označení 356) tikajícího na frekvenci 3.33GHz s 256kB L2 cache, což ještě stále není dostatečné. Nenechte se zmást stejnou velikostí L2 cache u Sempronů a Celeronů, protože vliv malé L2 cache u Sempronů je minimální, což dokazuje i náš článek.

Zdroj:The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama