utoky-spojene-s-exploit-kity-nepolevuji-varuje-check-point
Novinka Útoky spojené s exploit kity nepolevují, varuje Check Point

Útoky spojené s exploit kity nepolevují, varuje Check Point

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 5. 2017 19:30

Check Point zveřejnil dubnový Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého i nadále roste počet kyberútoků využívajících exploit kity. Nejčastější formou útoku se stal exploit kit Rig. Zároveň byl také vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika si oproti březnu polepšila a ze 43. příčky se posunula o 20 míst mezi bezpečnější země na 63. místo. Hned na sousedním 62. místě je Slovensko, které se ale naopak posunulo mezi nebezpečnější země z březnové klidnější 97. příčky. Na prvním místě se v Indexu hrozeb už třetí měsíc za sebou umístila Zambie. Největší skok mezi nebezpečnější země zaznamenala Albánie, která se posunula o 64 míst na 41. příčku.

Exploit kity jsou určené k objevení a zneužití zranitelnosti v počítačích a ke stažení a spuštění dalších škodlivých kódů. Až do minulého měsíce jejich využití klesalo, ale v březnu došlo k nárůstu útoků, především v důsledku vzestupu exploit kitů Rig a Terror.

Check Point odhalil také náhlé oživení červa Slammer, který se po dlouhé přestávce vrátil do Top 3 nejčastějších škodlivých kódů. Slammer se poprvé objevil v roce 2003. Cílil na Microsoft SQL 2000 a šířil se tak rychle, že mohl způsobit odepření služby u některých postižených cílů. Je to podruhé za několik uplynulých měsíců, co se červ dostal do Top 10 Celosvětového indexu dopadu hrozeb, což ukazuje, jak i desetiletý malware může být znovu úspěšný a nebezpečný.

Mobilní malware na prvních dvou místech nezaznamenal oproti březnu žádnou změnu (první byl Hiddad a druhý Hummingbird), na třetí místo se posunul hackerský nástroj Lotoor.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama