do-aukce-o-rychle-mobilni-site-se-hlasi-sedm-zajemcu
Novinka Do aukce o rychlé mobilní sítě se hlásí sedm zájemců

Do aukce o rychlé mobilní sítě se hlásí sedm zájemců

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 5. 2017 09:00

O účast v aukci mobilních kmitočtů v pásmu 3,7 GHz určených pro rychlé sítě 5G má zájem sedm uchazečů. Vedle tří mobilních operátorů, tedy O2, Vodafonu a T-Mobilu, se do soutěže přihlásily firmy PODA, Suntel Net, Nordic Telecom a Radio Spectrum CZ. Uvedl to Český telekomunikační úřad.

Reklama

ČTÚ nyní žádosti vyhodnotí z hlediska splnění všech stanovených podmínek účasti ve výběrovém řízení. Potvrzení zájemcům, kteří podmínky splní, bude vydáno příští pátek. Úspěšní zájemci budou následně pozváni do aukční fáze a dozvědí se termín školení a realizace zkušební aukce. Ta se uskuteční v první červnové dekádě. Zahájení ostré aukční fáze ČTÚ předpokládá v úterý 13. června 2017.

Předmětem výběrového řízení je celkem 5 kmitočtových bloků, každý o velikosti 40 MHz. Nový zájemce může získat kmitočtový příděl až 80 MHz, zatímco pro stávající operátory platí spektrální limit 40 MHz. Souhrnná vyvolávací cena byla na základě analýzy dosažených cen obdobných kmitočtových bloků v jiných evropských zemích stanovena na 145 milionů korun.

Pásmo 3,7 GHz vymezené kmitočty 3600 MHz až 3800 MHz v současnosti není využívané. Návrh však počítá s tím, že do pěti let od spuštění bude pokryto těmito rychlými sítěmi 40 procent malých obcí, respektive 45 procent středně velkých obcí do 10 000 obyvatel.

Zdroj: ČTÚ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama