tajemstvi-taktu-geforce-7800gtx
Novinka Tajemství taktů GeForce 7800GTX

Tajemství taktů GeForce 7800GTX

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2005 00:00 7

Při testování grafické karty nVidia GeForce 7800GTX na různých serverech se přišlo na podivné automatické přetaktování karty. Zatímco normální takt jádra je 430MHz, v Direct3D prostředí se takt přepne na 470MHz. Luciano Alibrandi, mluvčí společnosti nVidia, nastínil serveru X-bit labs, jak to s těmi záhadnými takty vlastně je.

Reklama
Tajemství taktů GeForce 7800GTX
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro má totiž několik vnitřních frekvencí a hodnota, která se zobrazí v programu, který si troufá jí měřit, je frekvence, na které pracuje většina čipu.

Osazenstvo z různých serverů zatím zjistilo, že pixel a ROP jednotky pracují na 430MHz, ale vertex jednotky na 470MHz. Jak se však stane, ze při spuštění 3D aplikace se naměřená frekvence rovná 470MHz, tedy za normálních okolností "sekundárnímu" taktu čipu, Alibrandi nevysvětlil. Poznamenal pouze, že při přetaktování karty programy jako RivaTuner nebo utilitou ve ForceWare se zvyšuje základní takt, ze kterého se potom odvozuje sekundární takt zbytku grafického procesoru a evidentně také takt v 3D apliakcích. Člověka napadá, jak je něco takového možné - je to jako by vám jedno kolo auta jelo rychleji než zbylé tři a při zařazení jiné rychlosti už ani nevíte, které kolo vám jede jak rychle. Důležité je hlavně to, že nový "závoďák" od nVidie jede při spotřebě jen o 3W větší o hodně rychleji než GeForce 6800 Ultra.


Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama