pameti-xdr2-od-rambusu-5x-rychlejsi-nez-gddr
Novinka Paměti XDR2 od Rambusu: 5x rychlejší než GDDR

Paměti XDR2 od Rambusu: 5x rychlejší než GDDR

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2005 00:00

Společnost Rambus vypustila novou technologii paměťových čipů s označením XDR2. Takovéto paměti mají být až pětkrát rychlejší než současné nejlepší GDDR3 čipy používané u grafických karet vyšší třídy. Frekvence se totiž bude pohybovat okolo 8GHZ (!!!). Namířeny jsou hlavně do segmentu 3D grafiky, pro práci s videem a do systémů fungujících jako velké síťové routery a switche.

Reklama

Paměti budou používat několik speciálních technologií, které zajišťují vysoký výkon a také se starají o spotřebu čipů. Pokud se vyžíváte v technických detailech, doporučuji shlédnout tento dokument (v PDF). Jsou zde detailně popsány výhody "micro-threaded" architektury oproti "obyčejným" GDDR3 DRAM pamětím.

Rambus je znám jako inovátorská společnost. Výkon prvních Pentií 4 srážela pomalá operační paměť SDRAM (a nejen ta, architektura sice umožňovala Pentiu 4 pracovat na vyšších frekvencích než Pentium III, avšak výkon zůstal na téměř stejné úrovni), a firma Rambus se dostala do povědomí díky svým operačním pamětem RDRAM, které pracovaly na 800MHz (tedy také přibližně 5x větší kmitočet než paměti typu SDRAM na 133MHz, takže podobně jako 8GHz XDR2 oproti 1,2GHz u GDDR3 pamětí) a teprve s nimi se Pentium 4 stalo konkurenceschopným procesorem. Bohužel toto řešení, ač na svou dobu velmi převratné, bylo příliš drahé, a tak po příchodu DDR SDRAM pamětí na trh upadlo RDRAM v zapomění.

Těžko předpovídat osud pamětí XDR2. Dá se očekávat, že si je Rambus nechá více než dobře zaplatit. Na druhou stranu však mají šanci se uchytit v high-endových grafických kartách, jejichž výkon roste rychleji, než Samsung stíhá vyvíjet, vyrábět a dodávat GDDR3 DRAM čipy, prozatímní špičku mezi operačními paměťmi.

Zdroj: The Inquirer, Rambus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama