geforce-7800-na-agp-zapomente
Novinka GeForce 7800 na AGP? Zapomeňte!

GeForce 7800 na AGP? Zapomeňte!

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2005 00:00 10

Všichni, kteří čekali na top-endovou GeForce 7800GTX ve variantě pro starou sběrnici AGP, se nedočkají. nVidia se rozhodla ponechat řadu 7800 pouze pro sběrnici PCI Express. Můžeme pouze spekulovat, co výrobce grafických čipů vedlo k tomuto rozhodnutí, když můstek pro PCI-E karty na AGP sběrnici už se používá dlouho.

Reklama

Je totiž mnoho lidí, kteří mají systém postavený na čipsetu nForce3 (s AGP sběrnicí) a některé z rychlejších variant procesoru Athlon 64, kteří by rádi obohatili svůj stroj o nový grafický akcelerátor. Pro ty zůstávají nejvýkonnějšími grafickými kartami pro AGP ATi X80XT-PE nebo GeForce 6800 Ultra. Zkrátka kdo chce víc než 16 pipeline, musí investovat do základní desky s PCI Express slotem, a v této oblasti většina lidí volí nForce4, před VIA K8T890 či ATi RS480. Opravdu skvěle vymyšlená obchodní strategie, nemyslíte?

Pro ty, kteří se svého čipsetu nehodlají vzdát a věří, že AGP ještě není mrtvé, bude určena grafická karta s čipem R520 s můstkem Rialto, kterou plánuje vydat ATi. Ale nVidia ví, že to ještě jen tak nebude, a tak si plnými doušky užívá svého téměř monopolního postavení. Jakkoli příznivci nVidie přejí ATi bankrot, připomínám, že ATi je to, co drží ceny karet nVidia na rozumných příčkách. A sami na dnešní "betaverzi monopolu nVidie" (kdy ATi ještě stále existuje ale nezmůže se na žádný pořádný protitah) vidíte, co by se asi dělo kdyby ATi zkrachovala - monopol opravdu není dobrá věc...

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama