mobilni-malware-chrysaor-umi-krast-data-i-odposlouchavat
Novinka Mobilní malware Chrysaor umí krást data i odposlouchávat

Mobilní malware Chrysaor umí krást data i odposlouchávat

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 5. 2017 18:30 1

Google zveřejnil informace o novém sofistikovaném spywaru pro Android s názvem Chrysaor. Škodlivý kód byl pravděpodobně vytvořen skupinou NSO, která stála také za nechvalně známým virem Pegasus pro iOS.

Reklama

Chrysaor je špionážní nástroj pro zařízení se systémem Android, který umožňuje útočníkům poslouchat rozhovory, pořizovat snímky obrazovky a odposlouchávat okolí přístroje, krást citlivá data a číst SMS zprávy.

Podle Googlu používají útočníci pro infikování obětí a získání potřebných oprávnění sociální inženýrství. Je však pravděpodobné, že tato pokročilá hrozba využívá také nějakou zranitelnost nultého dne, která ještě nebyla odhalena. Po instalaci na zařízení se pokouší Chrysaor provést root zařízení a získat nad ním plnou kontrolu.

Jednou z nejzajímavějších funkcí Chrysaoru je živý záznam zvuku. Výzkumníci společnosti Check Point odhalili další vrstvy a možnosti odposlechů a nahrávání zvuku. Jakmile jsou splněny podmínky pro zvukový odposlech, malware upozorní svůj řídící server, který pak zahájí volání na zařízení. Malware volání zachytí a zkontroluje, zda příchozí číslo splňuje potřebné podmínky. Pokud ano, skryje volání pod další okno a hovor přijme pomocí sluchátka nebo ITelephony API. Vir nechává hovor jako ztlumený a blokuje tlačítko upozorňující na probíhající hovor, aby uživatel nic nezjistil a hovor zůstal utajený.

„Tvůrci malwaru věnovali také značné úsilí, aby zůstal skrytý a nevyvolal podezření a pozornost uživatele, ale zároveň se útočníci snaží zařízení maximálně zneužít. I v tomto případně můžeme očekávat, že tyto pokročilé techniky brzo okopírují i další běžné škodlivé kódy. Znovu je to důkaz, že uživatelé i organizace musí brát mobilní hrozby velmi vážně a používat pokročilá bezpečnostní opatření, která detekují a zablokují zranitelnosti nultého dne a sofistikovaný malware,“ říká Petr Kadrmas, Secuity Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point Software Technologies.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama