obeti-hackerskeho-utoku-neni-jenom-macron
Novinka Obětí hackerského útoku není jenom Macron

Obětí hackerského útoku není jenom Macron

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 4. 2017 18:00

V médiích poslední dobou rezonovala informace, že společnost Trend Micro odhalila útok hackerů na volební štáb francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Podle nejnovějších zpráv skupina, která si říká Pawn Storm, zaútočila i na další cíle, například na německou politickou stranu CDU, americkou vládu či tureckého premiéra.

Reklama

Společnost Trend Micro vydala analýzu o činnosti Pawn Storm (známé také pod názvy APT28 a Fancy Bear), aktivní kyberšpionážní skupiny s vazbami na Rusko, která se kromě jiného zaměřuje na globální obranný průmysl a politiky. Zpráva odhaluje, jak se skupina při svých útocích zaměřuje na jednotlivce ve vlivných organizacích, zejména prostřednictvím sofistikovaných phishingových e-mailů, upravených podle principů sociálního inženýrství.

Trend Micro zkoumá aktivity Pawn Storm za poslední dva roky, což je doba, kdy se skupina zlepšila v manipulaci událostí a veřejného mínění prostřednictvím shromažďování a kontrolovaného uvolňování informací. Aktivity skupiny ukazují, že jsou jejími stěžejními motivy zahraniční a domácí špionáž a ovlivňování geopolitické situace, nikoliv finanční zisk. Mezi její hlavní cíle patří ozbrojené síly, obranný průmysl, média, politici a disidenti.

Pawn Storm se zaměřila na kampaň Emmanuela Macrona a nadací Konrad Adenauer Stiftung a Friedrich Ebert Stiftung. Jedná se o pokračovaní jejich aktivity zvýšené až o 400 % v roce 2016 s cílem ovlivnit veřejné mínění probíhající paralelně s volbami v některých zemích. Od roku 2014 se oběťmi Pawn Storm staly například polské ministerstvo obrany, Severoatlantická aliance (NATO), francouzská televizní stanice TV5, parlamenty Turecka a Černé Hory či dokonce Bílý dům.

Obětí hackerského útoku není jenom Macron
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj:Trend Micro

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama