intel-za-15-miliard-dolaru-kupuje-firmu-mobileye
Novinka Intel za 15 miliard dolarů kupuje firmu Mobileye

Intel za 15 miliard dolarů kupuje firmu Mobileye

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 3. 2017 20:00

Za známou izraelskou společnost, která se zabývá systémy pro samořídící auta, Intel zaplatí 15,3 miliardy dolarů, v přepočtu 387,5 miliardy Kč. Jde o největší zahraniční akvizici v dějinách židovského státu. K dokončení obchodu by mělo dojít během příštích devíti měsíců.

Reklama

Intel zaplatí za každou akcii Mobileye 63,54 dolaru v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 34 procent k páteční závěrečné ceně akcií na burze. Transakci už schválily správní rady obou podniků.

Mobileye má zhruba sedmdesátiprocentní podíl na světovém trhu s vyspělými systémy pro asistenci při řízení a pro odvracení kolizí. Intel a Mobileye už spolupracují s německou automobilkou BMW na projektu, v jehož rámci by měly ve druhé polovině letošního roku vyjet na silnice asi čtyři desítky samořízených aut.

Izraelská společnost byla založena v roce 1999 a za cíl si stanovila snižovat počet zranění a úmrtí při automobilových nehodách. V roce 2014 vstoupila na newyorskou burzu. V současné době zaměstnává kolem 600 lidí a za loňský rok vykázala čistý zisk 173,3 milionu dolarů (4,4 miliardy Kč).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama