pred-25-lety-se-ceskoslovensko-poprve-pripojilo-k-internetu
Internet Novinka Před 25 lety se Československo poprvé připojilo k internetu

Před 25 lety se Československo poprvé připojilo k internetu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 2. 2017 12:00 1

Přesně před 25 lety se naše země, tehdy ještě jako součást Československa, poprvé oficiálně připojila k Internetu. Stalo se tak na akci, kterou v Praze uspořádal nepočetný tým odborníků z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Reklama

Hlavním iniciátorem prvního připojení byl před 25 lety Jan Gruntorád, současný ředitel sdružení CESNET. Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341. Československo se tak stalo 39. zemí připojenou k Internetu.

Počítač byl připojen rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu, tedy řádově tisíckrát nižší, než dnes většina z nás využívá doma nebo v práci, a milionkrát nižší, než v současnosti nabízejí nejrychlejší vědecko-výzkumné infrastruktury.

Právě v posluchárně číslo 256 ČVUT, kde před 25 lety k úspěšnému testu došlo, se dnes koná konference, která má tyto události připomenout. Online přenos můžete sledovat níže:

Watch video!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama