amd-odhalilo-co-znamena-x-v-oznaceni-ryzen
Novinka AMD odhalilo, co znamená X v označení Ryzen

AMD odhalilo, co znamená X v označení Ryzen

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 2. 2017 13:45 43

Připravované procesory AMD Ryzen mají mít již v základu všechny otevřený násobič a jsou tak vhodné pro přetaktování. Mnohé proto může mást označení "X" u některých modelů Ryzen.

Reklama

Ona přípona "X" neznamená, že má procesor otevřený násobič, ale rozšířený frekvenční rozsah, neboli extended frequency range (XFR). Jedná se prakticky o jakýsi druhý stupeň TurboCore frekvence, neboli automaticky nastavitelný frekvenční strop procesorů Ryzen při využití lepšího chlazení. Jinými slovy půjde o frekvenci nad hranicí turba, z níž mohou těžit uživatelé, kteří zainvestují do lepšího chladiče.

AMD odhalilo, co znamená X v označení Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz

Týkat se bude pouze pěti modelů Ryzen R7-1800X, R7-1700X, R5-1600X, R5-1400X a R3-1200X.  Jen pro zajímavost, nejvyšší model R7-1800X s osmi jádry a 16 vlákny by měl přijít se základním pracovním taktem 3,6 GHz, přičemž TurboCore frekvence je udávaná na 4 GHz. Jelikož ale nabídne funkci XFR, může se  pohodlně automaticky dostat i nad 4 GHz. Cenovka procesoru má být zhruba 500 dolarů, čili přes 15 000 Kč s DPH.

AMD odhalilo, co znamená X v označení Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlevnější model s XFR pak bude čtyřjádrový R3-1200X, jehož takt může přesahovat 3,8 GHz. Abychom rozlišili XFR a TurboCore frekvenci, musíme zmínit, že TurboCore lze provozovat stabilně při využití chladiče dodávaného v boxu, nebo takového který zvládne uchladit dané TDP. Pro bezpečný a stabilní provoz s XFR by pak měl být zapotřebí chladič výkonnější.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama