uzivatele-chytrych-telefonu-za-aplikace-vubec-neutraci
Novinka Uživatelé chytrých telefonů za aplikace vůbec neutrácí

Uživatelé chytrých telefonů za aplikace vůbec neutrácí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 2. 2017 10:00 1

Více než polovina uživatelů chytrých telefonů neutrácí žádné peníze za mobilní aplikace (ať už formou placení za stažení, nebo nákupem uvnitř aplikace). Jak ale ukazuje průzkum společnosti Gartner, výdaje uživatelů za nákupy v aplikacích rostou.

Reklama

„Nákupy v aplikacích jsou místem, kde jsou uživatelé ochotni platit – výdaje v této oblasti stouply meziročně o 26 %, zatímco výdaje na stahované aplikace narostly v roce 2016 jen o 4 %,“ říká vedoucí výzkumu Gartneru Stephanie Baghdassarianová. Střední výše tříměsíční útraty se tak podle aktuálního průzkumu pohybovala v roce 2016 na úrovni 11,59 dolaru (přibližně 300 Kč) v případě nákupu v aplikacích a 7,67 (přibližně 200 Kč) dolaru u aplikací kupovaných před stažením.

Placení za stažení aplikací také obvykle souvisí s menší celkovou útratou. Respondenti, kteří utrácejí 15 dolarů (necelých 400 Kč) a víc za čtvrtletí, tak s větší pravděpodobností činí prostřednictvím nákupů v aplikacích. „To je dáno především tím, že drtivá většina aplikací, za něž se platí předem, má cenu do dvou dolarů (přibližně 50 Kč). Oproti tomu aktivace prostřednictvím nákupu v aplikaci obvykle vychází z toho, že zákazník zjistil, že je pro něj aplikace skutečně užitečná a rád za ni utratí víc,“ vysvětluje Baghdassarianová.

Vliv na výši výdajů mají také věk a pohlaví. Lidé ve věku 25 až 34 let utrácejí nejvíc jak v podobě placení za stažení, tak formou nákupu v aplikacích – v průměru se jedná o 13,4 respektive 19 dolarů (přibližně 350 a 500 Kč). Druhou skupinou s nejvyššími výdaji jsou příslušníci mladší generace (věk 35 až 44 let), kteří také utrácí více za nákupy v aplikacích, než za stažené aplikace.

Průzkum také odhaluje značné rozdíly mezi výší celkové útraty a chováním mezi muži a ženami – a to jak v případě kupovaných aplikací, tak nákupů v nich. Ženy za mobilní aplikace v celkovém součtu vydávají méně a také je méně používají. Preferují navíc model „freemium“ (což je jen jiné označení obchodního modelu nákupu/prodeje v aplikacích) – mohou si tak vyzkoušet aplikaci a až poté se rozhodnout, zda za ní utratí peníze. Studie společnosti Gartneru pochází z října loňského roku, kdy výzkumníci více než 3 tisíce koncových uživatelů v USA, Velké Británii a Číně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama