studie-v-prosinci-celosvetove-ubylo-malwarovych-utoku
Novinka Studie: v prosinci celosvětově ubylo malwarových útoků

Studie: v prosinci celosvětově ubylo malwarových útoků

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 1. 2017 07:00

Check Point zveřejnil nejnovější Index hrozeb, podle kterého došlo v prosinci 2016 k významnému poklesu ransomwarových útoků Locky. Vydán byl zároveň i žebříček nejrozšířenějších malwarových rodin používaných k útokům na podnikové sítě a také seznam zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika po klidnějším listopadu zaznamenala bouřlivý prosinec. Z klidnější 104. pozice se posunula o 59 míst na nebezpečnější 45. příčku. Slovensko už v listopadu zaznamenalo nárůst útoků a prosinec nepřinesl zlepšení, takže Slovensko se umístilo dokonce na 34. pozici. Spolu s ČR zaznamenala největší skok mezi nebezpečné země Paraguay, která se posunula o 65 míst na 41. příčku.

Conficker byl opět nejčastěji použitým malwarem k útokům na podnikové sítě, ale byl zodpovědný „jen“ za 10 procent všech detekovaných útoků, což je pokles o 5 procentních bodů. Na druhém místě se umístil škodlivý kód Nemucod, který byl použit u 5 procent útoků, a červ Slammer na třetím místě měl na svědomí 4 procenta útoků. Celkově Top 10 malwarových rodin bylo zodpovědných za 42 procent všech známých útoků.

Check Point zveřejnil také nejrozšířenější mobilní malwarové rodiny v prosinci loňského roku. V první trojc se umístil HummingBad (zaměřuje se na Android a vytváří trvalý rootkit na zařízení, instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity), Triada (modulární backdoor pro Android) a Ztorg (využívá root oprávnění ke stažení a instalaci aplikací na mobilním telefonu bez vědomí uživatele).

Zdroj: CheckPoint

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama