qualcomm-dostal-v-jizni-koreji-rekordni-pokutu
Novinka Qualcomm dostal v Jižní Koreji rekordní pokutu

Qualcomm dostal v Jižní Koreji rekordní pokutu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 12. 2016 16:00 4

Korejská komise pro hospodářskou soutěž (KFTC) udělila americkému výrobce čipů Qualcomm rekordní pokutu ve výši 1,03 bilionu wonů (22,07 miliardy Kč) za údajně neférové obchodní praktiky. Pokuta je vůbec nejvyšší, jaká kdy byla v Jižní Koreji udělena.

Reklama

Podle komise Qualcomm zneužil svého postavení na trhu a omezoval svobodnou soutěž. Firma měla vybírat neoprávněné poplatky za své patenty na čipy od výrobců mobilních telefonů a poškozovat tak své konkurenty jako Intel, Samsung a MediaTek, když jim odmítala některé své patenty uvolnit.

Regulátor KFTC společnosti Qualcomm nařídil, aby se dohodla s výrobci mobilních telefonů na nových podmínkách poskytování patentů na čipy a se svými konkurenty na poskytnutí svých licencí. KFTC případ zkoumá od roku 2014.

Qualcomm hrubě nesouhlasí s oznámeným rozhodnutím a už oznámil, že se se odvolá proti rozhodnutí, výši pokuty i metodě výpočtu. Problémy ale americký podnik nemá jen v Jižní Koreji. Již v loňském roce byl odsouzen v Číně za porušování antimonopolních zákonů k pokutě 975 miliónů dolarů (25,2 miliardy Kč). Vyšetřují ho navíc i regulátoři v jiných zemích včetně Evropské unie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama