amd-zen-ryzen-finalne-otestovan-je-to-spise-zklamani
Novinka AMD Zen (Ryzen) finálně otestován - je to spíše zklamání!

AMD Zen (Ryzen) finálně otestován - je to spíše zklamání!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 12. 2016 19:22 115

Francouzký magazín má první recenzi ZENu, není to žádná sláva, což se čekalo ... ale špatné také ne.

Reklama
AMD Zen (Ryzen) finálně otestován - je to spíše zklamání!
i Zdroj: PCTuning.cz

Finální vzorek ZENu (byť stále ES), otestovaný redakcí CanardPC přímo u AMD v jejich labu ...

AMD Zen (Ryzen) finálně otestován - je to spíše zklamání!
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Ryzen od AMD do AM4 a vedle něj Skylake od Intelu

AMD Zen (Ryzen) finálně otestován - je to spíše zklamání!
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Výsledky ZENu v magazínu CanardPC

Na úvod, pokud si chcete nechat ještě nějakou naději na zázrak od AMD a uvažujete, zda jde o další FAKE, tak nejde. Magazín CanardPC byl prvním na světě, který uvedl oficiální výsledky Bulldozeru FX-8150 (až po mně), ale jako první je otiskl veřejně v oficiálním magazínu. Mám ho dokonce doma, jelikož mi ho tehdy redakce poslala zdarma až domů - na památku.

Redaktor magazínu jel přímo do AMD, kde vzorek otestoval a dostal svolení s jeho uveřejněním (lednové číslo magazínu). Vzorek pracoval na finálních taktech, základní frekvence je 3,1 GHz, Turbo jednoho jádra 3,5 GHz a všechna jádra pracují na 3,3 GHz. To odpovídá už dávno uniklým datům o taktech ZENů. Autor říká, že v zátěži ale čip nikdy taktu 3,5 GHz nedosáhl, jel maximálně na 3,4 GHz.

První graf ukazuje průměr z testů: Převod do H.264, WPrime, Pov-ray, Blender 3D, 3DSMax, Mental Ray a Corona Benchmark. Jde o výpočetní testy, většinou silně multi-threadové. Zde dosáhl 8-jádrový ZEN skóre 169 procent. Proti šestijádru Intelu Core i7-6800K je ZEN výkonnější o 11 procent. Core i7-6900K je výkonnější o nějakých 15 procent ... Zajímavé je porovnání s Core i7-6700K (čtyřjádro) a hlavně FX-8370. Zde je ZEN pouze o 23 procent nad čtyřjádrem Intelu, proti starému FX je nárůst pěkných 60 procent.

Další graf jsou hry: Far Cry 4, GRID Autosport, Battlefield 4, Arma III, The Witcher 3, Wild Hunt, Anno 2070. Bohužel neznáme rozlišení testu, ale jelikož jde o srovnání procesorového výkonu, počítám nějaké nižší (max FHD). Zde se ZEN propadá až někam na úroveň Core i5-6500, což asi není překvapení. Intel dokáže z vysokých frekvencí těžit ve hrách hodně. Takové Core i7-6700K je výkonnější v průměru o nějakých 20 procent.

Poslední graf je spotřeba. Jde o spotřebu samotného čipu měřeného na 12V větvi, tedy bez desky a grafiky. Naměřené číslo ZENu je 93W, kdy Core i7-6900K si řekl o 96W. Přímým konkurentem ZENu bude asi Core i7-6800K, který má spotřebu v zátěži 83W. Rozdíly to nejsou nijak zásadní.

Pokud bych měl první dojmy shrnout, očekávám průměrný výkon v multi-threadu i v dalších aplikacích někde mezi Core i7-6800K a Core i7-6900K, dle testu. Což se ale čekalo, už z předchozích úniků. V single-threadu bude Intel mít stále velký náskok (vzhledem k taktům Kaby Lake). Ve hrách asi bude dále kralovat Intel s jasnou převahou, zejména rychlé a maximálně vytaktované Kaby Lake (rozdíly se po jeho uvedení ještě sníží). Co se týká ceny, dle těchto výsledků očekávám cenu nejvyššího Ryzenu kolem 360-380 USD, kdy bude konkurencí právě pro Core i7-6800K ... trochu se obávám, že tohle cenovou válku s Intelem nespustí, ale nechme se překvapit.

Zdroj: CanardPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama