co-pred-vanoci-deti-vyhledavaji-na-internetu
Novinka Co před Vánoci děti vyhledávají na internetu?

Co před Vánoci děti vyhledávají na internetu?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 12. 2016 07:00

Vánoce už jsou za rohem a děti se těší na dárky, které najdou za dobré chování pod stromečkem. Společnost Kaspersky Lab se ale na jejich „dobré chování“ podívala z kyberbezpečnostního pohledu. Na základě globálních dat z modulu Parent Control (rodičovské kontroly) vyplývá, že nejvíce pokusů vstoupit na nebezpečné stránky učinily děti v Izraeli (775 pokusů/uživatel/rok), Velké Británii (460), Americe (352), Švédsku (345) a Kanadě (302). Česká republika obsadila v tomto žebříčku až 19. místo se 143 pokusy na dítě.

Reklama

Výzkum se vztahuje k období od prosince 2015 do prosince 2016, přičemž vychází z dat bezpečnostních řešení Kaspersky Lab pro operační systémy Windows a Mac OS X s modulem rodičovské kontroly. Statistické údaje vycházejí z počtu zaznamenaných pokusů o vstup na stránky, které spadají do sedmi přednastavených kategorií, považovaných Kaspersky Lab za nejnebezpečnější pro děti.

Japonské děti se podle průzkumu snažily nejčastěji vstoupit na stránky zařazené do kategorií „Obsah pro dospělé“ (39 pokusů na uživatele) a „Software, audio, video“ (104) – druhá kategorie zahrnuje stránky s nelegálním obsahem. Mladí Italové měli zájem o hazardní hry (3,6 pokusů; české děti 1,6 pokusů), zatímco portugalská mládež nejčastěji projevovala zájem o stránky s nevhodným jazykem (60). Děti z Izraele zase měly největší zájem o alkohol, tabákové výrobky/narkotika (687 pokusů na uživatele) a zbraně (3,8). Nejvíce pokusů o vstup na stránky s násilným obsahem bylo zaznamenáno u dětí z USA (1,8).

Ne všechny tyto pokusy byly ale z jejich strany úmyslné. Děti například mohly skončit na těchto stránkách po náhodném kliknutí na reklamní banner či prostřednictvím odkazu, který jim někdo poslal. Avšak v jiném průzkumu provedeném společností Kaspersky Lab v roce 2016, jehož se zúčastnilo 3 780 rodin ze sedmi států, se děti samy přiznaly k úmyslnému zatajování svého potencionálně nebezpečného online chování před svými rodiči.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama