vysledky-amd-zen-ve-srovnani-s-dalsimi-cpu
Novinka Výsledky AMD Zen ve srovnání s dalšími CPU

Výsledky AMD Zen ve srovnání s dalšími CPU

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 12. 2016 18:56 42

V těchto dnech AMD ukázalo veřejně výsledky procesoru Ryzen, jsou dobré či nikoliv?

Reklama
Výsledky AMD Zen ve srovnání s dalšími CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD ukázalo první výsledky ZENu veřejně, tedy oficiálně. V prvé řadě je jasné, že AMD vybralo scénu a aplikaci, kde ukáže ZEN v dobrém světle. Stačí si ale vzpomenout na řadu předchozích prezentací grafik i CPU, kdy výsledky reálných produktů byly úplně jinde (čti výrazně horší). Nemusíme ani chodit moc daleko do historie, už prezentace Polarisu, kde nám AMD ukazovalo úsporný čip, výkonnější než GeForce, se po recenzích rozplynul v mlze mlžení - v reálu to bylo naopak. Bulldozer není nutné vytahovat ... všichni si ho dobře pamatujeme.

Výsledky AMD Zen ve srovnání s dalšími CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvé řadě se AMD nechalo nachytat na švestkách samo, tvrdili, že test proběhl se samply na hodnotě 200 (potom řekli, že 150), obrázek jako důkaz ale ukazuje Samples 100. Tedy budeme brát hodnotu samplů "100" jako zdokumentovanou, tedy důvěryhodnou. AMD nám říká, že ZEN byl schopen dokončit test stejně jako Core i7-6900K za 36 sekund. Pro úplnost, na Intelu bylo Turbo zapnuté, u ZENu vypnuté. O reálných frekvencích obou čipů ale nemáme důkazy. Také verze Blenderu je jiná, na prezentaci bylo 2.77 (je krapet rychlejší než 2.78). Také nevíme, co vše bylo nebo nebylo v Blenderu zapnuté a vypnuté ... přesto uživatelé fór udělali po celém světě srovnávací testy. Zde jsou české výsledky ...

Výsledky AMD Zen ve srovnání s dalšími CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jsou opravdu nastavení reálně srovnatelná, Výkon 16-vláknového Ryzenu je někde kolem Core i7-5820K (šest jader s HT) na základních taktech (3,4 GHz). Přetaktovaný procesor na 4,5 GHz (což je běžné taktování) je už o třetinu rychlejší. To není špatné, Haswell-E je dobrý čip. Intel je ale už dále, dnes máme Broadwell-E s osmi a deseti jádry, které mají a budou mít výrazně vyšší výkon. Jelikož reálná měření uživatelů nekorespondují s testem AMD na prezentaci ... Už Core i7-5820K je stejně rychlý, když Core i7-6900K musí být rychlejší. Benchmark totiž využívá AVX, kde je Broadwell-E výrazně výkonnější než Haswell-E. Je to divné, a na pravdu si počkáme až do recenzí v lednu. Také třeba výsledek Core i7-5960X je divný, ale díky absenci AVX je reálnější než Core i7-5820K, které je podivně ultra-rychlé. V tuto chvíli si netroufám tvrdit, kterému čipu od Intelu bude Ryzen výkonem nejblíže. Možná budeme překvapeni pozitivně, možná nikoliv ... musíme si pár týdnů počkat.

Test nám spíše než odpovědi, přinesl spíše další otázky. Proč AMD neukázalo nějaký normovaný "běžný" test, třeba Cinebench? Proč zrovna AVX heavy test? Proč AMD neukázalo "single-thread" výkon, když je o 40 procent IPC vyšší? Proč neukázali frekvence a taktování, pokud stojí za to? Proč nebylo více testů, než jen dva a ještě podivné? Proč netestovali proti starému FX aby prezentovali ohromný nárůst výkonu? Proč nebyl ukázán konkrétní herní výkon, když CPU směřuje k hráčům? Proč nebylo řečeno, kdy a jaké budou desky, ceny CPU a dostupnost? Samé otázky ... samé otázky.

Zdroj: PCT_fórum, Overclock.net, Sweclockers.com, PCGH.de

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama