t-mobile-pokryl-cesko-signalem-pro-letadla
Novinka T-Mobile pokryl Česko signálem pro letadla

T-Mobile pokryl Česko signálem pro letadla

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 12. 2016 20:00

Firma Deutsche Telekom otestovala s dodavatelem satelitních technologií Inmarsat a dalšími partnery síť pro připojení k internetu na palubě letadel. K provozu služby EAN (European Aviation Network), která jako první na světě kombinuje satelitní a pozemní síť, bude v celé Evropě zapotřebí zhruba 300 vysílačů. T-Mobile Czech Republic v těchto dnech dokončuje instalaci čtyř vysílačů potřebných k pokrytí České republiky. První běžné lety se mají uskutečnit v polovině příštího roku.

Reklama

„EAN nám umožňuje nabízet zákazníkům špičkové datové služby nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Tato nová technologie založená na standardu LTE zajišťuje, že řešení může být v budoucnu flexibilně upraveno v závislosti na dalším technologickém vývoji,“ uvedla členka představenstva Deutsche Telekomu Claudia Nematová.

Cílem zkušebního letu, který proběhl v jihozápadní části Velké Británie (v oblasti se slabým letovým provozem poblíž vojenského území), bylo otestování funkčnosti systému EAN včetně zařízení na palubě letadla, jež dodala společnost Thales, a pozemní sítě, kterou zajistily DT a Nokia. Let trval přibližně tři hodiny a letadlo při něm uletělo 1 624 km, většinou ve výšce kolem 9 000 metrů. První živé spojení v terénu zakončila videokonference přenášená pomocí širokopásmového připojení, kdy byly obě strany propojeny pomocí mobilní sítě LTE vyhrazené pro EAN.

Výsledky předčily očekávání pro test v tak rané fázi. Při rychlosti letu 750 km/hod bylo dosaženo rychlosti stahování dat až 80 Mbit/s. Systémy navíc provedly několik úspěšných předání mezi sektory a mobilními věžemi a byly schopny udržet stabilní spojení.

Pro zajištění živého spojení mezi sítí EAN a pozemní sítí LTE upravily společnosti DT a Nokia LTE vysílače a jednotky Remote Radio Heads (RRH) tak, aby fungovaly na frekvenci používané pro síť EAN, kterou poskytla společnost Inmarsat. Rovněž vybudovaly speciální anténu pro vysílač umožňující pokrytí ve vzduchu ve výšce nad 3 000 metrů. Pozemní síť LTE určená pro EAN se od běžných LTE sítí liší tím, že musí fungovat při rychlostech až 1 200 km/hod a v provozních výškách osobních letů, což vyžaduje buňky s dosahem zvětšeným až na 150 km.

Zdroj: T-Mobile

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama