kaby-lake-ci7-7700k-navrat-krale-taktovani
Novinka Kaby Lake (Ci7-7700K) návrat krále taktování!

Kaby Lake (Ci7-7700K) návrat krále taktování!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 12. 2016 07:42 64

Konečně, po čtyřech letech nám Intel přináší CPU co dává 5 GHz, a je to nářez!

Reklama
Kaby Lake (Ci7-7700K) návrat krále taktování!
i Zdroj: PCTuning.cz

Malý výlet do historie nám říká, že posledním opravdu taktovačským CPU, bylo Sandy Bridge. To ale hovořím o roku 2011. V dalším roce, kdy dorazilo Ivy Bridge, jsme byli zklamaní. Nová technologie výroby, lokální přehřívání, špatná pasta mezi CPU rozvaděčem tepla a hlavně nemožnost teplo dostatečně odvést z čipu, způsobily naprosto nudné taktování. Namlsání z 5 GHz u Sandy Bridge, jsem zkrátka byli hodně zklamaní. Já třeba na Ivy Bridge na testovacím stroji ani neupgradoval, počkal jsem až na Skylake.

U Skylake nám Intel ukázal, že potřebuje k odladění výroby zhruba 4 roky. Taková doba uběhla od Ivy Bridge ke Skylake, které opět umožňuje takty kolem 4,8 GHz bez potíží. Magická hranice 5 GHz ale zůstala nepokořená (v domácích podmínkách běžného celoročního použití). To se ale mění ... Kaby Lake je zázrak.

Kaby Lake (Ci7-7700K) návrat krále taktování!
i Zdroj: PCTuning.cz

Mám k dispozici dva procesory, jeden ES a druhý Retail. Oba se chovají naprosto stejně. I když jsme žádné NDA napodepsali, necháme si vše až na leden, tedy žádné screeny (i desku jsem na obrázku zamaskoval). Vězte ale, že je to opravdu dobré. Z leaků jistě už víte, že základní takty Core i7-7700K jsou vysoké, a díky Boostu se drží stále (i na plné zátěži) na dosti vysoké hladině (koukněte jak drží Boost u 6700K a naroubujte na 7700K).

Použil jsem záměrně chladič za 400 Kč (viz obrázek), tedy ne vodu nebo High-end vzduch, to vás čeká až v recenzi. A bez jedinného problému mi jede v OCCT procesor na 5 GHz a paměti na 3866 MHz. Doufám, že se s novějším BIOSem dostanu na metu 5+ GHz procesor a 4 GHz paměti, jsem už blízko. Napětí nemusí být nijak extrémní, procesor bez throttlování jede na těchto taktech a napětí zcela stabilně. Tedy jej uchladím tímto chladičem v rozumných hodnotách ...

Pokud jste fandové OC, Kaby Lake musíte mít. I já svůj Core i7-6700K s taktem 4,8 GHz měním za 7700K, už jen kvůli pocitu z frekvence 5 GHz. Doporučuji koupit hned první várky procesorů, jak už se mnohokrát prokázalo, pozdější revize a série měly s taktováním většinou problém, což třeba dokázal i Core i7-6700K, kdy současné prodejní verze už na 4,8 GHz většinou nedosáhnou. Taktování zdar a nazdar ...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama