t-mobile-zacne-pristi-rok-testovat-esim
Novinka T-Mobile začne příští rok testovat eSIM

T-Mobile začne příští rok testovat eSIM

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 12. 2016 19:00 1

Celosvětová asociace mobilních operátorů GSMA zveřejnila koncem listopadu standard tzv. vestavěné SIM karty (embedded SIM, eSIM), na jehož vzniku se několik let podílela i společnost Deutsche Telekom (DT). T-Mobile Czech Republic již vyvíjí systém pro podporu zařízení vybavených eSIM, testovací provoz plánuje zahájit v první čtvrtině roku 2017. Během příštího roku také operátor očekává uvedení prvních přístrojů s podporou této technologie na trh.

Reklama

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti (ekvivalent digitálního obsahu klasické SIM karty) a lze ji programovat na dálku, což je hlavní rozdíl oprati klasické SIM – stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté dojde k aktivaci a propojení s dalšími připojenými produkty zákazníka. Na eSIM může být souběžně uloženo několik profilů, přičemž pouze jeden je v daném okamžiku aktivní. Pokud chce zákazník kupříkladu přenechat svůj mobil jinému členu rodiny, nebo přejít ke konkurenčnímu operátorovi, může snadno a rychle smazat svůj původní profil a reaktivovat zařízení pod jinou smlouvou.

Nástup eSIM je úzce spjat zejména s rozvojem tzv. internetu věcí (IoT), neboť umožní snadnou aktivaci, správu a, často hromadné, ovládání IoT zařízení, ať už jde o chytré hodinky, fitness trackery, měřicí čidla nebo třeba chytré automobily.

S příchodem eSIM se celé odvětví mobilních komunikací po více než 20 letech posune na další úroveň, přičemž nepodstatné nebude ani ekologické hledisko – postupně totiž odpadne výroba miliard plastových čipových karet v papírových obalech a s ní související logistika a následná likvidace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama