check-point-upozornuje-na-narust-malwarovych-utoku
Novinka Check Point upozorňuje na nárůst malwarových útoků

Check Point upozorňuje na nárůst malwarových útoků

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 12. 2016 08:00

Check Point Software zveřejnil nejnovější Index hrozeb, podle kterého v říjnu rostl počet malwarových útoků. Zveřejněn byl i žebříček nejrozšířenějších malwarových rodin a také seznam zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika zaznamenala v říjnu jeden z největších posunů mezi bezpečnější země a umístila se až na 115. pozici, zatímco v září byla na 72. místě. Podobně se mezi bezpečnější země posunulo i Slovensko, které je na 99. místě, když v září bylo na 61. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila stejně jako v září Botswana.

V říjnu došlo k 5% nárůstu počtu aktivních malwarových rodin i počtu útoků na podnikové sítě. Ransomware Locky, který se poprvé objevil v únoru letošního roku, i nadále roste a posunul se ze třetí příčky mezi nejrozšířenějšími malwarovými rodinami na druhou. Bankovní trojan Zeus se posunul o dvě místa a vrátil se do Top 3.

Sedmý měsíc za sebou zůstal HummingBad nejběžněji použitým malwarem k útokům na mobilní zařízení. Zaměřuje se na systém Android a vytváří trvalý rootkit na zařízení, instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity. Locky i Zeus měly shodně na svědomí 5 procent všech zaznamenaných útoků.

Check Point analyzoval také malware v České republice. Na prvním místě je i nadále Conficker a na druhém místě ransomware Cryptowall, ale jinak došlo v Top 10 k řadě změn. Nově je na třetí pozici rootkit HackerDefender a poprvé se letos do Top 10 dostal malware Cryptoload, který je navržen pro stahování dalších škodlivých kódů, zejména ransomwaru.

Check Point upozorňuje na nárůst malwarových útoků
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama