na-uzivatele-facebooku-utoci-ransomware-locky
Novinka Na uživatele Facebooku útočí ransomware Locky

Na uživatele Facebooku útočí ransomware Locky

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 11. 2016 08:00 2

Mezi českými uživateli sociální sítě Facebook se začal šířit škodlivý soubor připomínající fotografii. Ve skutečnosti se jedná o vektorový grafický soubor, který uživatele po otevření v prohlížeči Google Chrome přesměruje na stránku připomínající YouTube. Na ní ho vyzve, aby si kvůli přehrání videa nainstaloval rozšíření pro tento prohlížeč. Instalací tohoto rozšíření však dochází k napadení počítače a šíření škodlivého souboru.

Reklama

„Locky je neslavně proslulý ransomware, který po infiltraci zašifruje v zařízení různé soubory a za jejich odšifrování požaduje nemalé výkupné. Jeho oběťmi nejsou jen běžní uživatelé, ale i firmy,“ vysvětluje Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti ESET. „Aktuálně společnost Google zablokovala všechna škodlivá rozšíření, která pro svoje šíření tato kampaň využívala. Je však možné, že útočníci brzy vytvoří nové varianty, kterým dokáží tento nebo jiný škodlivý kód šířit i přes sociální sítě,“ dodává.

Před ransomwarem se lze účinně chránit i těmito opatřeními:

  • Neotvírejte přílohy zpráv od neznámých adresátů, ani takové, které jste vůbec nečekali.
  • V zaměstnání varujte kolegy v odděleních, která nejčastěji dostávají e-mailové zprávy z externího prostředí: například personální či finanční oddělení.
  • Pravidelně zálohujte obsah svého zařízení. I v případě úspěšné infiltrace se tímto způsobem budete moci dostat ke svým datům. Externí disk nebo jiné úložiště by však nemělo být neustále připojeno k počítači, jinak bude jejich obsah rovněž zašifrován.

Dále ESET uživatelům doporučuje, aby pravidelně aktualizovali operační systém a ostatní programy, které na zařízení používají. Pokud jejich PC běží na systému Windows XP, měli by zvážit přechod na novější verzi Windows.

Zdroj: ESET TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama