qnap-a-arduino-se-spojily-aby-vyvojarum-iot-nabidly-soukromy-cloud
Novinka QNAP a Arduino se spojily, aby vývojářům IoT nabídly soukromý cloud

QNAP a Arduino se spojily, aby vývojářům IoT nabídly soukromý cloud

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 11. 2016 12:30

QNAP Systems ohlašuje partnerství se společností Arduino, která je známá jako přední výrobce ekosystému open-source hardwaru a softwaru. Nově ohlášená spolupráce by měla umožnit vývojářům IoT zajistit bezpečné zpracování a ukládání lokálních dat na zařízeních typu NAS.

Reklama

S rostoucím počtem IoT zařízení se začínají objevovat i problémy, které je nutné rychle a operativně řešit: vývojáři pro IoT musí být například schopni snadno a rychle ukládat různé typy dat. V této oblasti bohužel doposud chybí všeobecně uznávané standardy, což v kombinaci s obavami o bezpečnost dat v cloudu vývojářům příliš práci neusnadňuje. Vhodným řešením je proto kombinace softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, lokálním zpracováním dat a jejich nahráním do lokálních úložišť – tedy právě to, co umožní spolupráce QNAP a Arduino.

Podle tiskové zprávy patří k výhodám chystaného softwaru QIoT Suite Lite (připravený bude k prvnímu čtvrtletí roku příštího roku) například to, že vývojáři na platformě Arduino Yun nebo Tian budou moci pro připojení zařízení od QNAP kromě rozhraní Ethernet a USB využívat i WiFi a Bluetooth Low Energy (BLE). Pro bezpečnější přenos dat bude k dispozici i technologie LoRa.

QIoT Suite Lite nabídne také velké množství protokolů a aplikací ovládacího panelu, které vývojářům pro vývoj elektronických desek umožní používat různé senzory a zároveň možnost implementovat takové aplikace, jako jsou například Node-RED a Freeboard. Data přijímaná senzory bude možné pomocí různých protokolů (MQTT, CoAP, atd.) přenášet do NASů QNAP, díky čemuž mohou uživatelé například pomocí ovládacího panelu dálkově monitorovat prostředí ve své domácnosti.

QNAP a Arduino se spojily, aby vývojářům IoT nabídly soukromý cloud
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: QNAP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama