google-oodmitl-obvineni-evropske-komise
Novinka Google oodmítl obvinění Evropské komise

Google oodmítl obvinění Evropské komise

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 11. 2016 15:30 3

Google oficiálně odmítl obvinění Evropské komise, že porušuje antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Jak uvedl jeho právník, Kent Walker, obvinění nemají žádné faktické, právní ani ekonomické základy.

Reklama

Komise potvrdila, že reakci Googlu obdržela. „Reakci Google pečlivě posoudíme, než rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl mluvčí komise Ricardo Cardoso. „V této fázi nemůžeme předjímat konečný výsledek vyšetřování,“ dodal.

Google byl Evropskou komisí poprvé obviněný loni v dubnu, a to kvůli tomu, že měl manipulovat s výsledky internetového vyhledávání ve vlastní prospěch a k újmě konkurence. Letos v červenci pak přišla s dalším obviněním ohledně omezování reklamy konkurentů.

Podle komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová například Google od roku 2006 třetím stranám smluvně zakazoval využívat kontextovou reklamu od svých konkurentů, žádal přebírání minimálních počtů reklam, vyžadoval pro ně prominentní a nejvýnosnější umístění a další výhody. Kontextové reklamy konkurence se nesměly objevovat nad či v blízkosti těch, které poskytl Google. A třetí strany někdy musely žádat firmu o souhlas, jak reklamu konkurence umísťovat.

Google v EU čelí i obvinění z toho, že má dohodu s výrobci smartphonů, která jí zajišťuje výhodu jejích vlastních aplikací pro operační systém Android oproti aplikacím dalších stran.

Zdroj: CTK Tyden

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama