ceny-ddr4-pameti-se-zvysuji-na-vine-jsou-hlavne-smartphony
Novinka Ceny DDR4 pamětí se zvyšují. Na vině jsou hlavně smartphony

Ceny DDR4 pamětí se zvyšují. Na vině jsou hlavně smartphony

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

27. 10. 2016 16:45 9

Ještě v květnu letošního roku jsme mohli zaznamenat kontinuální pokles cen pamětí typu DDR4, který vyvrcholil v červnu. Tento trend však v poslední době nabral opačný směr a ceny pamětí jdou výrazně nahoru. 

Reklama

Nasnadě by mohla být zvyšující se popularita kompaktních úspornějších počítačů či notebooků, které již tyto paměti hojně využívají. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že se trh s PC vzpamatovává. Hlavním problém však tkví jinde. Výrobci pamětí se totiž přeorientovali na jiný, atraktivnější segment trhu. Namísto pamětí pro PC totiž své výrobní kapacity věnují výrobě pamětí pro chytré telefony. 

Ceny DDR4 pamětí se zvyšují. Na vině jsou hlavně smartphony
i Zdroj: PCTuning.cz

Důvodem jsou hlavně nejnovější vlajkové lodi značek jako je Samsung, Xiomi či Google Pixel, které již většinou používají paměti typu DDR4. Zvýšená poptávka po DDR4 do smartphonů, což je lukrativnější oblast, tak brzdí výrobu pamětí zejména desktopové počítače. Za zřejmého viníka problému lze považovat hlavně Samsung, který se nyní snaží dohnat mezeru vzniklou debaklem modelu Galaxy Note 7. V poptávce pamětí však nezůstává pozadu ani Apple.

Ceny DDR4 pamětí se zvyšují. Na vině jsou hlavně smartphony
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově by se dodávky pamětí a zejména typu DDR4 do PC mohly zpomalit i v řádu desítek týdnů. Zlomový by měl být přelom listopadu a prosince, kdy se uvidí, zda budou výrobci reagovat zvýšením svých výrobních kapacit, nebo se sníží poptávka po pamětech pro smartphony. Pokud však plánujete nákup pamětí, měli byste si pospíšit, jelikož se dost pravděpodobně budou omezovat jejich zásoby a logicky i nadále zvyšovat cena. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama