cesti-zakladatele-firmy-onesoft-prestali-utok-takzvaneho-patentoveho-trolla
Novinka Čeští zakladatelé firmy OneSoft přestáli útok takzvaného patentového trolla

Čeští zakladatelé firmy OneSoft přestáli útok takzvaného patentového trolla

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 10. 2016 17:00 2

Výrobce softwaru pro týmovou spolupráci OneSoft Connect v zámoří úspěšně odolal útoku takzvaného patentového trolla. Ryze český startup, který zaujal i v Sillicon Valley, je první tuzemskou společností, která musela podobnému ataku čelit.

Reklama

Software OneSoft Connect se dostal do hledáčku patentového trolla Pherah na jaře letošního roku. Předmětem žaloby bylo údajné porušení patentu na „Výpočetní produkt pro řízení obchodních informací“. „Útok byl pro nás překvapivý, předtím jsem o podobných praktikách slyšel jen v médiích. Jsme vůbec první česká firma, jež se do podobné situace v zámoří dostala. O mimosoudním vyrovnání jsme ani na chvíli neuvažovali. V USA totiž působí celá síť patentových trollů. Ti si předávají informace o „slabých“ firmám, které se útoku nebrání, a pak je žalují znovu a znovu,“ řekl David Melichar, zakladatel OneSoft Connect.

Patentový troll je označení společnosti, v drtivé většině nepodnikající, která se živí tím, že nakoupí velmi obecně formulované patenty a následně žaluje firmy za jejich porušení. Jediným jejich zájmem je přinutit společnosti k mimosoudnímu vyrovnání, jinými slovy k výpalnému. Spoléhají přitom na to, že soudní proces je drahý a napadený se při něm nevyhne negativní publicitě. Nechvalně známým „rájem“ patentových trollů je východní Texas. Právě z toho amerického státu pochází společnost Pherah, který žalovala OneSoft Connect.

Čeští zakladatelé firmy OneSoft přestáli útok takzvaného patentového trolla
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama