rozhovor-epson-miri-vzhuru-aneb-o-ink-tanku-projektorech-a-brylich
Novinka Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích

Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

18. 10. 2016 11:30

Epson si drží prvenství v projektorech a v poslední době roste i v oblasti velkokapacitních inkoustových tiskáren. Proč tomu tak je, jsme se zeptali zástupce společnosti Epson.

Reklama

V rámci veletrhu IFA 2016 v Berlíně jsme měli možnost si o tom popovídat s Romanem Vejražkou ze společnosti Epson. Epson je velkým hráčem na poli projektorů i tiskáren. Zeptali jsme se ho na současnou situaci a i na budoucí plány.

Před třemi lety jste v České republice uvedli inkoustový tankový systém (ITS), tedy velkokapacitní nádržky s inkoustovým tankovým systémem místo cartridgí. Před lety se o technologii dost mluvilo, pak vše utichlo. Jaké jsou výsledky?

Prodeje běžných cartridgových tiskáren měly klesající tendenci, hlavně kvůli neoriginálnímu spotřebnímu materiálu. Přechodem na inkoustové tankové systémy jsme se vrátili úspěšně zpět a po nás s tím přišli i ostatní výrobci. Ne vždy je však toto řešení stejné. Zatímco my máme permanentní hlavu, která tam vydrží, u nich se musí jednou za čas měnit.

S tiskárnami s inkoustovým tankovým systémem jsme udělali větší obrat, než v minulosti s cartridgovými modely. Je to v principu jako prodat tiskárnu a 20 sad náplní. U inkoustového tankového systému získáte v dodaném balení tolik inkoustu, že po významně dlouhou dobu není potřeba nakupování dalšího spotřebního materiálu vůbec řešit.

Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na stánku veletrhu IFA 2016 máte také velká multifunkční zařízenís obřími vaky s inkoustem. Jak se inkoustové řešení ve firmách v dnešní době prodává?

Průzkumy v roce 2014 ukazují, že inkoustová tiskárna byla jeden ze čtyř nejprodávanějších produktů do kanceláří. Zároveň upozornila na prognózy, které uvádějí, že do roku 2019 bude technologie inkoustového tisku tvořit již 34 % trhu firemních tiskáren. Důvodem je efektivita, jednoduchost a především nízkonákladovost inkoustového tisku.

Uveďme příklad na zařízení, které zde vidíte. Tato robustní multifunkce patří do řady WorkForce Pro RIPS, která využívá pokročilou technologii Replaceable Ink Pack System. Jedná se o snadno vyměnitelné velkokapacitní „vaky“ s inkoustem s výtěžností pro tisk až 75 000 stran bez nutnosti výměny inkoustu. Díky tomu vyprodukují tyto tiskárny mnohem méně odpadu než srovnatelné laserové tiskárny, kde je častá potřeba tonery měnit.  

Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na veletrhu Mobile World Congress jste předvedli novou verzi brýlí pro rozšířenou realitu (neplést s virtuální realitou, pozn. red.), které mají lepší parametry po všech stranách. Komu jsou určeny?

Nové Moverio BT-300 mají dnes OLED displej, který přes hranol promítá obraz do zorného pole brýlí uživatele. Pokud tedy není potřeba nic zobrazovat, jsou brýle zcela průhledné. V opačném případě se zobrazí například nějaká ikona nebo obraz. To má poměrně dobrou souvislost například s drony, kde letecký úřad říká, že pilot dronu musí stroj pořád vidět, aby s ním mohl létat. Nelze dron řídít jen z mobilního telefonu, protože jej sice můžete vidět na mobilním telefonu, ale musíte se na něj dívat přímo. Neexistuje tak možnost, dívat se stále do mobilního telefonu a zároveň na dron. My jsme vyrobili průhledný displej, skrz který se můžete dívat a do něj se vám zobrazuje obraz z dronu. Dnes se to v profi sféře tak, že jeden pilotuje a druhý člověk fotí.

Jaké máte s nimi plány? Budou veřejně dostupné, kdy a za jakou cenu?

Brýle budou dostupné za nějakých 23 tisíc včetně daně přibližně na přelomu listopadu a prosince. Zatím jsme se nerozhodli, jestli je uvedeme na v otevřeném prodeji, nebo v tzv. vyhrazeném režimu, tedy bez reklamních kampaní, bez retailu, prostřednictvím partnerů. Tedy kdo si je najde, tomu je prodáme. V Čechách se prodalo přibližně 100 kusů brýlí minulé generace, převážně do výroby apod. Většina produkce se prodala v Německu, Francii a Itálii.

Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

 

A co je nového mezi projektory? V televizích je posledním trendem vedle 4K rozlišení i technologie HDR. Co zde Epson nabídne?

Epson se v současnosti produktově dostal do nejvyšších tříd, kde může konkurovat významným producentům velkých projektorů. Máme zde model EH-TW9300 a pak laserový EH-LS10000. Jsou to projektory s 3LCD technologií a podporou HDR. Rozlišením se jedná o Full HD projektory, ale s funkcí 4K-enhanced, která zvyšuje rozlišení posunem obrazu ve vysoké frekvenci.

Model EH-TW9300 existuje i ve vyšší a dražší verzi W, která je bezdrátová a používá standard WirelessHD, pracující v pásmu 60 GHz, což je dostatečné i pro 4K video z UHD Blu-ray přehrávačů. Vše pak stačí připojit do WiHD vysílače a k projektoru vést jen napájení. O třetinu levnější je pak model  EH-TW7300, který zachovává HDR a rozlišení 4K-enhanced.

Rozhovor: Epson míří vzhůru aneb o Ink Tanku, projektorech a brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Vlastní, IFA 2016
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama