vodafone-v-cr-zacne-s-testovanim-technologii-pro-internet-veci-nb-iot-do-komercni-site
Novinka Vodafone v ČR začne s testováním technologií pro Internet věcí NB-IoT do komerční sítě

Vodafone v ČR začne s testováním technologií pro Internet věcí NB-IoT do komerční sítě

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 10. 2016 10:30

Jako první na světě připojil Vodafone za plného provozu na 800 MHz licencovaném radiovém pásmu a s využitím stávajících LTE základnových stanic standardizovanou technologii NB-IoT (Narrow Band – Internet of Things) do zákaznické sítě. První test proběhl 19. září v Madridu ve spolupráci s dodavatelskou firmou Huawei a pro operátora byl posledním důležitým mezníkem před komerčním spuštěním NB-IoT.

Reklama

„Kromě již zmíněné standardizace a využití licencovaného kmitočtového pásma, garantujícího potřebnou kvalitu, je výhodou NB-IoT především výborná prostupnost signálu překážkami, nízká spotřeba energie koncovými zařízeními a také jejich nízká cena,“ říká Jiří Švarc, ředitel rozvoje sítě Vodafone ČR a dodává: „Testování v síti Vodafone chystáme v Čechách už na letošní podzim.“

Specifikace a globální standardizace technologie NB-IoT byla iniciativou 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) dokončena teprve v červnu 2016. K podpoře standardu NB-IoT se však již přihlásilo více než 20 největších světových mobilních operátorů, kteří dohromady zajišťují komunikaci pro více než 2,9 miliardy zákazníků a geograficky pokrývají více než 90 % trhu Internetu věcí.

Technologie NB-IoT je založena na standardech Low Power Wide Area (LPWA) a její nízkoenergetická náročnost a široké pokrytí umožňují připojení velkého množství zařízení do Internetu věcí. Podporuje řešení jak v průmyslu (např. v energetice, automobilovém průmyslu, strojírenství, zemědělství, atd.), zdravotnictví a v projektech chytrých měst, tak i v oblasti běžného života (monitorování a zabezpečení domácností, vozidel, domácích mazlíčků atd.). Pro provozování NB-IoT technologie Vodafone využije stávající infrastrukturu mobilní sítě, což umožní rychlé a ekonomické nasazení tohoto řešení do praxe.

Video k pilotnímu projektu Vodafone Španělsko se společností Aquas de Valencia NB-IoT je ke zhlédnutí níže:

Zdroj: Vodafone TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama