check-point-odhalil-v-prubehu-srpna-narust-ransomwaru
Novinka Check Point odhalil v průběhu srpna nárůst ransomwaru

Check Point odhalil v průběhu srpna nárůst ransomwaru

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 10. 2016 19:00 2

Check Point zveřejnil nejnovější Index hrozeb, podle kterého došlo v srpnu k nárůstu variant ransomwaru a počtu malwarových útoků na podnikové sítě. Zároveň byl zveřejněn i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v srpnu umístila na 88. pozici, což je pokles o 12 míst a posun mezi bezpečnější země.

Reklama

Během srpna rostl počet aktivních ransomwarových rodin o 12 procent a počet detekovaných pokusů o ransomwarové útoky se zvýšil dokonce o 30 procent, upozorňuje Check Point. Dvě třetiny všech zachycených ransomwarových rodin se během srpna posunuly žebříčkem hrozeb, většina z nich nejméně o 100 pozic. Podle zprávy je nárůst ransomwaru příznakem relativně snadného masového nasazení jakmile je nějaká varianta vytvořena, a důvodem nárůstu je také počet organizací, které za uvolnění důležitých dat radši zaplatí výkupné. Pro kyberzločince se tak jedná o lukrativní a atraktivní způsob útoku. Pátý měsíc za sebou byl HummingBad nejběžněji používaným malwarem k útokům na mobilní zařízení, ale počet detekovaných incidentů klesl o více než 50 procent.

Check Point zjistil, že počet unikátních a aktivních malwarových rodin byl podobný jako v předchozím měsíci, takže použití škodlivého kódu zůstává na velmi vysoké úrovni. Conficker byl v srpnu zodpovědný za 14 procent všech detekovaných útoků. Malwarová rodina JBossjmx byla zodpovědná za 9 procent zaznamenaných útoků a Sality také za 9 procent.

Mobilní malwarové rodiny představovaly i v srpnu významnou hrozbu pro podniková mobilní zařízení. Tři nejrozšířenější mobilní malwarové rodiny byly HummingBad, Ztorg a Triada. Check Point analyzoval i malware v České republice a znovu je na prvním místě Conficker, který využívá zranitelnosti v operačním systému Windows a zkouší odhadnout administrátorské heslo pro další šíření a vytvoření botnetu. Infekce umožňuje útočníkovi získat přístup k osobním údajům uživatelů, jako jsou bankovní údaje, čísla kreditních karet nebo hesla. Červ původně cílil na uživatele komunikačních stránek, jako jsou Facebook, Skype a e-mailové stránky.

Zdroj: Check Point TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama