ockel-sirius-a-minipocitac-s-dotykovym-displejem
Novinka Ockel Sirius A: Minipočítač s dotykovým displejem?

Ockel Sirius A: Minipočítač s dotykovým displejem?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

7. 9. 2016 16:00 16

Počítač tak malý a placatý, že jej strčíte do kapsy, už firma na trhu představila. Dokonce byl více než úspěšný. Letos přijde ještě lepší verze, které dostane dokonce displej. A celý počítač není o moc větší, než 6palcový telefon.

Reklama

Na veletrhu IFA je občas k vidění dost zajímavostí. Jednou takovou je i nový počítač Ockel Sirius A. Pokud vám spojení Ockel Sirius něco říká, tak máte pravdu. Je to první model, se kterým stejnojmenná firma přišla na startovač Indiegogo a vybrala rovnou téměř půl milionu dolarů. 

Ockel Sirius A: Minipočítač s dotykovým displejem?
i Zdroj: PCTuning.cz

V půlce září se Ockel vrhne na stejný portál Idiegogo s novou verzí zvanou Sirius B. Bude nová, přepracovaná a skvěle vybavená. Změny budou vidět na první pohled. Už při prvním pohledu si totiž všimnete 6palcového displeje na přední, nakloněné straně. Displej je dotykový a jeho rozlišení činí 1920 × 1080 pixelů. Nakloněná konstrukce pomůže při nouzovém psaní na displeji. Vybaven bude operačním systémem Windows 10 a v tabletovém režimu bude ovládání hračka.

Ockel Sirius A: Minipočítač s dotykovým displejem?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ani konektorová výbava není špatná a předčí kdejaký notebook či ultrabook. Na zadní vyšší straně se nachází vedle napájecí konektoru dvojice USB 3.0 doplněná o jeden port USB-C, slot pro SD kartu, Ethernet, velký DisplayPort a HDMI. Z boční strany, nad kolébkovým ovladačem hlasitosti a tlačítkem pro zapnutí je ještě 3,5mm kombinovaný zvukový vstup a výstup. 

Ockel Sirius A: Minipočítač s dotykovým displejem?
i Zdroj: PCTuning.cz

Součástí malého počítače, je také vestavěná baterie. Ta v případě potřeby vydrží až 2 hodiny, je tedy otázka, jestli uvnitř bude tak malá kapacita nebo hardware bude tak výkonný. Když už jsme u něj, lze odhadovat, že minimální specifikace budou vyšší, než u rychlejší verze předchozího modelu Sirius B. Ten byl vybaven čtyřjádrovým procesorem Atom x5-Z8300 s frekvencí až 1,84 GHz, 4 GB operační paměti a 64GB vnitřním eMMC úložištěm.  Pokud se na stránku s odpočtem podíváte v prohlížeči Mozilla Firefox nebo Edge, zjistíte i hardwarovou výbavu. V ostatních máte smůlu. Výkon tedy poskytne čtyřjádrový procesor Intel Atom x7-Z8750 se základní frekvencí 1,6 GHz a turbem 2,56 GHz s grafickým jádrem Intel HD Graphics 405. Doplněn bude o 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. S vnitřní hardwarovou výbavou ale autoři nebyli moc sdílní. Zároveň ale jeho výbava byla chudší. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na bezdrátovou konektivitu, kterou bude i nový model vybaven.

Plné specifikace se dozvíme snad již brzy při spuštění kampaně, ve které firma chce vybrat 250 000 dolarů v předprodejích pro uskutečnění projektu. A jaká bude cena? Můj vlastní odhad je něco okolo 450 dolarů (13 000 Kč). Pokud ho chcete získat levněji hned, co bude uveden, můžete se předregistrovat na stránce s odpočtem. Dle ní by se tak mělo stát 21. září. My se těšíme, co vy?

Zdroj: vlastní, IFA

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama